Elon Musk naast de 'onverwoestbare' ramen van de Cybertruck. Beeld © AFP
Elon Musk naast de 'onverwoestbare' ramen van de Cybertruck. Beeld © AFP
Nieuws

Dure kapotte onbreekbare ruit voor Musk: 700 miljoen euro verdampt

23 november 2019 11:59

De onbreekbare ruit van Tesla's elektrische pick-up die toch wel te breken was, kost topman Elon Musk meer dan alleen een deuk in z'n imago. De beurskoers van Tesla daalde, en dus verloor Musk ook geld. Zijn belang in het bedrijf werd 768 miljoen dollar (omgerekend 696 miljoen euro) minder waard.

Bij de presentatie van de Cybertruck liet Musk zijn chief designer Franz von Holzhausen demonstreren hoe onverwoestbaar het nieuwste model van zijn automerk is. Von Holzhausen gooide een metalen bal tegen de ruit, die prompt brak. 

"Oh my fucking god", reageerde Musk, om er aan toe te voegen dat de bal er in ieder geval niet doorheen ging. Besloten werd om nog een poging te wagen, die helaas voor Musk op hetzelfde resultaat uitdraaide

Dure gebroken ruiten

Behalve dat de onbreekbare ramen minder sterk bleken te zijn dan aangekondigd, kwam er ook de nodige kritiek op het design van de pick-up. Het gevolg: het bedrijf ging onderuit op de beurs, aan het eind van de handelsdag was de koers met 6 procent gedaald.

Voor Musk betekende de koersdaling dat zijn aandelen op papier bijna 700 miljoen euro minder waard werden, meldt Forbes. Twee dure gebroken ruiten dus, al blijft hij met een geschat vermogen van 22,3 miljard dollar nog steeds nummer 40 op de Forbes-lijst van 's werelds rijkste mensen.

'Geen goede start'

De reden dat de beurskoers daalde, is dat beleggers bij lange na niet overtuigd zijn dat het nieuwe model een succes wordt. Meteen na de presentatie werden op Twitter ook al vraagtekens bij het design gezet.

Is het design niet te niche? Vraagt Emmanuel Rosner, een analist van Deutsche Bank, zich ook af. Het uitgesproken design kan grote leasemaatschappijen afschrikken om de auto te bestellen. Dat de onbreekbare ruit brak, is in ieder geval 'geen goede start'. 

"Uiteindelijk zullen we dit als een grappige voetnoot zien", oordeelt Ben Kallo, een andere analist. De kwaliteiten van de auto wegen volgens hem ruimschoots op tegen de ongelukkig verlopen demonstratie. 

Ontplofte raket

Het was al de tweede tegenslag voor Musk in een week tijd. Op donderdag ontplofte een prototype van de nieuwe raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX bij de lancering voor een proefvlucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pr-blunder Musk: 'onbreekbare' ruiten Tesla-truck kapot gegooid