Duitse rechter: moordenaar heeft recht om te worden vergeten
Verwijderen uit archief

Duitse rechter: moordenaar heeft recht om te worden vergeten

27-11-2019 19:14 Laatste update: 28-11-2019 07:59

Een man die 37 jaar geleden achter de tralies kwam voor moord, heeft het recht om vergeten te worden en uit online zoekresultaten verwijderd te worden.

Dat oordeelde vandaag het Duitse constitutioneel gerechtshof in Karlsruhe, de hoogste rechter van Duitsland. Het gaat om een man die in 1982 twee mensen doodschoot op een jacht in de Cariben, meldt de BBC. Hij werd in 2002 vrijgelaten, en wil nu dat zijn achternaam niet meer in verband wordt gebracht met de moorden.

Het Duitse magazine Der Spiegel uploadde in 1999 drie archiefberichten over de moord, waarin de volledige naam van de man genoemd werd. De artikelen verschijnen nu als je de naam van de man opzoekt in zoekmachines, waaronder die op de website van Der Spiegel.

Vergeetrecht

De man stapte in 2009 al naar de rechter om de artikelen te laten verwijderen. De rechter achtte toen dat de persvrijheid en het algemeen belang zwaarder wogen dan de wens van de man om zich "vrijelijk te kunnen ontwikkelen". Het constitutioneel hof oordeelt nu dat het algemeen belang met de tijd minder zwaar gaat wegen.

De zaak keert hiermee terug naar de federale rechtbank. In de toekomst worden dit soort gevallen individueel waarschijnlijk individueel beoordeeld, om te kijken in hoeverre het algemeen belang nog geldt, zegt privacyadvocaat Christian Solmecke over de zaak tegen Deutsche Welle.

Nieuwsmedia mogen dergelijke berichten nog steeds opnemen in hun archieven, maar kunnen wel gevraagd worden om ze te verwijderen.

Het vergeetrecht bestaat sinds 2014 in de Europese Unie. Daarmee kunnen Europese burgers bij organisaties afdwingen dat hun persoonlijke informatie op internet gewist wordt.
 

Terugblik op onze Bright Night over security en privacy

Volg Bright op YouTube voor meer video's over gadgets, privacy en tech.