Studenten tonen vliegende motoren in Amsterdam
Drone-auto's

Studenten tonen vliegende motoren in Amsterdam

29-11-2019 08:05 Laatste update: 09:11

Tijdens de Amsterdam Drone Week in de RAI in Amsterdam zijn volgende week week twee eenpersoonsdrones te zien. Ze lijken op vliegende motorfietsen en zijn ontwikkeld door studenten van de TU Delft.

Op de Amsterdam Drone Week, van 4 tot 6 december, zijn twee verschillende eenpersoonsdrones te zien, namelijk de Hermes II en de Silverwing S1. 

Het prototype van de Hermes II, die ruim dertig studenten van de startup Talaria ontwikkelden, wordt op de beurs voor het eerst aan het publiek getoond. De eenpersoonsdrone met zijn rotor-spanwijdte van 2,6 meter heeft iets weg van een kruising tussen een motorfiets en een helikopter. 

Het modulaire ontwerp maakt dat de onderdelen uitwisselbaar zijn. Dat betekent dat de drone, die nu geschikt is voor één persoon, in de toekomst ook met verwisselbare onderdelen omgebouwd kan worden tot een cargo-drone om vracht mee te vervoeren. De drone zal dan in de toekomst autonoom zonder piloot moeten kunnen vliegen. Voorlopig concentreert het studententeam zich op de Hermes II als drone om personen te vervoeren.

Autonoom vliegen

Een ander studententeam heeft al een autonoom vliegende eenpersoonsdrone ontwikkeld, namelijk de Silverwing S1. De Silverwing is de conceptfase al voorbij, want deze heeft van de zomer de eerste vliegtesten met het prototype afgerond. De S1 is ontworpen om één persoon geheel autonoom meer dan 40 kilometer ver te vliegen. 

"Als je met de S1 vliegt, heb je het gevoel dat je op een vliegende motor vliegt – met de kracht van een raket. En hij landt in je achtertuin," aldus woordvoerder Bernd Rietberg. De S1 is overigens ook geschikt voor vrachtvervoer maar ook voor rampenbestrijding en offshore, aldus de woordvoerder. 

Verscheidene partijen in de luchtvaartsector maar ook het ministerie van Defensie hebben interesse getoond in de Silverwing. 

Wedstrijd Boeing

Beide studententeams doen mee aan de GoFly Prize, een wedstrijd gesponsord door Boeing. Het doel: het ontwerpen en bouwen van een ultiem elektrisch aangedreven eenpersoonsvliegmachine die makkelijk te besturen is, niet meer dan 87 decibel aan geluid produceert en verticaal kan opstijgen en landen.

Silverwing viel al in de voorrondes in de prijzen en behoort uit een selectie van 700 teams bij de top 5. De finale vindt plaats in Silicon Valley in de VS, op 29 februari. Dan moet daadwerkelijk worden gevlogen. De winnaar krijgt 1 miljoen dollar.

Kijk ook: drone-auto van Airbus en Audi

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's