Bellenscherm blijkt ook microplastics te vangen
bubble barrier

Bellenscherm blijkt ook microplastics te vangen

02-12-2019 14:23 Laatste update: 14:23

Het bellenscherm The Great Bubble Barrier, die onlangs is geplaatst in de Prinsengracht, blijkt ook microplastics af te vangen.

We kunnen kijken hoe Boyan Slat de plasticsoep in de oceanen ter grootte van een compleet land wegwerkt. Maar we ook voorkomen dat onze zooi in de zee verdwijnt. En dat kan gewoon hier dicht bij huis. Heel simpel, met luchtbellen.

Waar het water uit de Prinsengracht de hoofdstad verlaat, op een steenworp van het Centraal Station, is een Great Bubble Barrier geplaatst. Dat haalde zelfs een vermelding in de Britse krant The Guardian. Uit een buis op de bodem stijgt een muur van luchtbelletjes op. Plastic dat in het water drijft kan dat bellenscherm niet passeren.

Door de natuurlijke stroming van het water richting zee en de diagonale ligging van het bellenscherm wordt afval naar de oever geleid om daar te worden opgeruimd. Boten, eenden en vissen kunnen ongehinderd passeren. Zo is het onderwatergordijn een eenvoudige en betaalbare technologie die in alle landen ter wereld uitvoerbaar is, maar nu in Amsterdam zijn werk doet. Bij een eerdere test in de rivier de IJssel door Rijkswaterstaat bleek dat meer dan 86 procent van het afval is afgevangen.

Microplastics

Nu blijkt uit onderzoek bij van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dat het bellenscherm van The Great Bubble Barrier ook microplastics uit oppervlaktewater kan verwijderen. Het gaat om deeltjes met een grootte van 0,5 millimeter tot 0,02 millimeter, de blauwe balletjes in je tandpasta en doucheschuim maar ook deeltjes die je bij het wassen van je kleding wegspoelt. Uit de eerste metingen blijkt dat het bellenscherm in elk geval een deel van microplastics afvangt.

The Great Bubble Barrier is een idee van Francis Zoet, Anne Marie Eveleens en Saskia Studer dat aan de keukentafel is ontstaan. Daarna is het snel professioneel geworden. De startup won de Plastic-Free Rivers Makathon van PWN en Rijkswaterstaat en in 2018 de Green Challenge van de Postcode Loterij.