Op de kerstversiering staan foto's van Auschwitz Beeld © Amazon
Op de kerstversiering staan foto's van Auschwitz Beeld © Amazon
Nieuws

'Ongepast': Auschwitz-kerstversiering te koop op Amazon

2 december 2019 10:32

Het herdenkingscentrum op de plek van het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz in Polen is niet te spreken over bizarre feestversiering die verkocht werd op Amazon. Het online platform verkocht decoraties met foto's van Auschwitz erop.

"Ongepast", noemt het Auschwitz Museum de verontrustende kerstdecoratie die verkocht werd op Amazon. Het gaat om een bieropener en versieringen voor in de kerstboom. Daarop staan foto's van het Duitse concentratiekamp op Pools grondgebied. De producten werden niet door Amazon zelf verkocht, maar door een derde partij.

Verontrustend en respectloos

Het officiële account van het voormalige kamp reageert via Twitter op de items op Amazon. "Auschwitz op een flesopener is verontrustend en respectloos. We vragen Amazon om deze artikelen te verwijderen."

Inmiddels heeft Amazon de betreffende artikelen van de site verwijderd. "Helaas is het nog niet voorbij", schrijft Auschwitz, die op het platform nog andere kerstartikelen aantrof met een nazistisch-thema. Bijvoorbeeld een 'Massacre Auschwitz Birkenau Jewish Death-muismat' en een ornament met een trein waarin joden werden vervoerd.

Reactie

Amazon heeft in een statement aan Auschwitz laten weten dat alle producten inmiddels zijn verwijderd. Het platform zegt dat alle verkopers op de website de verkooprichtlijnen moeten volgen. "Wie dat niet doet, kan vervolgstappen verwachten, waaronder de mogelijke verwijdering van zijn account."