Lichtkunst: 5 highlights van het Amsterdam Light Festival
Mag het licht aan?

Lichtkunst: 5 highlights van het Amsterdam Light Festival

06-12-2019 13:45 Laatste update: 08-12-2019 11:58

Onze vijf favorieten van de lichtkunstwerken die je de komende weken in Amsterdam kunt bewonderen.

Jaarlijks zet het Amsterdam Light Festival de Amsterdamse binnenstad in de schijnwerpers. Ontregeling staat centraal in de achtste editie van Amsterdam Light Festival met het thema 'DISRUPT!'. Zowel openluchttentoonstelling leidt langs een nieuwe route die zich rondom Artis in het Oosten van het centrum manifesteert.

De wandelroute en de vaarroute leiden dit jaar langs dezelfde lichtkunstwerken zodat je niks hoeft te missen. Je kunt op Soundcloud de audiotour gebruiken terwijl je langs de werken vaart of loopt. Uit de 20 kunstwerken en 5 stadsverhalen kozen wij onze favoriete installaties.

NACHT TEKENING - Krijn de Koning

De Magere Brug telt zo’n 1800 lichtbollen die de contouren van de brug verlichten in de nacht. Krijn de Koning, wiens kunstenaarschap begon met tekenen, onderzocht of je met deze bestaande lichtlijnen een nieuwe tekening kan maken. Zo heeft het werk twee gezichten: overdag blijft het beeld van Amsterdam’s beroemdste brug intact, maar als de avond valt en de lichten aangaan wordt het beeld compleet ontregeld.

FEEL LIKE THE KARDASHIANS - Laila Azra

De rivier de Amstel is een rode loper. Aan weerszijde van de vaar-doorgang in de Amstelsluizen zijn op de kade een groot fotografen samengekomen die de mensen op passerende boten doen opschrikken met het geflits van hun camera’s. 

Azra koos voor de Kardashians omdat zij een nieuwe vorm van bekendheid vertegenwoordigen; ze zijn namelijk beroemd om het beroemd zijn en bezitten geen bijzondere talenten. 

In Feel Like the Kardashians hoopt Azra dat het publiek de ongemakkelijke ervaring van het verblindende flitslicht op eenzelfde manier omarmt als de Kardashians dat zouden doen. Als geen ander hebben de Kardashians van wat voor velen een vervelende bijzaak van het beroemd zijn is - de verstoring van het hebben van een privéleven door de onafgebroken achtervolging door paparazzi - juist hun kracht hebben gemaakt. Hoe meer foto’s er van hun gemaakt en gedeeld worden, des te beroemder de familie wordt.

ORDER/DISORDER - Lambert Kamps

Negen lichtgevende cirkels draaien onophoudelijk in en uit elkaar, de grootste met een diameter van 4 meter, de kleinste slechts 70 centimeter. De langzame beweging van de cirkels werkt haast hypnotiserend: het ene moment vormen de cirkels een geordend patroon, een moment later kruisen ze elkaar in een ongeordende volgorde. Orde en chaos volgen elkaar telkens op in dit kinetische kunstwerk. 

Voor de kunstenaar staan de bewegende ringen gelijk aan de dynamische, snel veranderende wereld waarin wij ons bevinden. Hoewel wij mensen soms de controle verliezen en chaos laten overheersen, wordt dit altijd weer opgevolgd door momenten van rust en helderheid. Lambert Kamps gelooft dat orde en chaos elkaar in balans houden als zijnde twee kanten van dezelfde munt. We hoeven verandering dus niet te vrezen want de systemen in de wereld hebben een groot aanpassingsvermogen; immers, na chaos, komt opnieuw orde.

BUTTERFLY EFFECT - Masamichi Shimada

Zeven reusachtige vlinders zijn neergestreken op het wateroppervlak van de gracht. Een rimpeling veroorzaakt door een langsvarende boot doen de vlinders niet alleen op en neer deinen maar zorgen ervoor dat de vleugels van de vlinders blauw oplichten in de nacht. 

De titel van het kunstwerk verwijst naar een lezing uit 1961 van de Amerikaanse wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz (1917-2008) getiteld, ‘’Predictability, does the Flap of a Butterfly's Wings in Brazil Set off a Tornado in Texas?’’. Lorenz’ vlindereffect is een metafoor, want wetenschappelijk kan het niet, maar het laat zien dat het dagelijks leven, het weer of de beursgang een zekere mate van onvoorspelbaarheid bezit en chaos of crisissituatie onverwacht in gang kan worden gezet. 

Met het werk benadrukt de kunstenaar dat problemen of uitdagingen nog zo groot kunnen lijken maar dat een schijnbaar kleine actie van één persoon een wereld van verschil kan maken.

THE ICE IS MELTING AT THE PØULES - Martin Ersted

The ice is melting at the pøules!”, waarschuwde de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Villy Søvndal, in 2009 tijdens de klimaatconferentie van Kopenhagen. Zijn grappige Deense uitspraak van het woord poles kreeg na afloop meer aandacht dan de inhoud van zijn boodschap, waarmee de urgentie van het probleem naar de achtergrond werd verschoven.

Met twee zelf ontworpen laserlichtmachines maakt hij een serie bewegende verticale lijnen, gebaseerd op de mooie ‘opwarmstrepen’ van de Britse wetenschapper Ed Hawkins. Deze lijnen geven de stijging van de gemiddelde, wereldwijde temperatuur gedurende de afgelopen 169 jaar weer: blauw is een relatief koel jaar, rood een warme. De strepen worden afgewisseld met een serie verweven cirkels, die de stijging van de mondiale temperatuur én CO2-concentratie laten zien. De veranderende hoogte van de strepen en de cirkels is, natuurlijk, ook verre van willekeurig: die correspondeert met data over de zeespiegelstijging.

Bij de bron van het licht op de op de Kortjewantsbrug kan je luisteren naar de soundtrack die Ersted samen met Robotic Folk (Litouwen) bij het kunstwerk heeft gecomponeerd. Het eerste deel bevat beroemde quotes over klimaatverandering, gezongen door Karina Nuus Pedersen (Denemarken); het tweede deel is gebaseerd op de morsecode SOS.