Influencer probeerde domein te stelen met gewapende overval
State Snaps

Influencer probeerde domein te stelen met gewapende overval

11-12-2019 09:04 Laatste update: 09:04

Een Amerikaanse influencer probeerde met een gewapende overval een door hem gewilde domeinnaam te stelen.

De 27-jarige man is deze week veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht.

De man startte in 2015 met het socialmediabedrijf State Snaps. Met accounts op Snapchat, Instagram en Twitter wist hij meer dan een miljoen volgers te bereiken. Op die accounts werden foto’s en video’s van dronken en schaars geklede mensen geplaatst.

Volgers plaatsten in reactievelden vaak de opmerking "do it for the state". Hij probeerde daarom tussen 2015 en 2017 het domein doitforstate.com te kopen. Dat bleek tevergeefs: de huidige eigenaar wilde het domein houden.

Gewapende overval

De man koos daarom in juni 2017 voor een andere aanpak. Hij huurde zijn neef in om met een wapen naar het huis van de domeinnaameigenaar te rijden en binnen te dringen. 

Eenmaal op locatie duwde de neef zijn pistool tegen het hoofd van de eigenaar en eiste dat hij het domein overdroeg. Op een papiertje van de influencer stond beschreven hoe dit moest. Hij gaf het slachtoffer ook meermaals elektrische schokken met een meegenomen taser.

Wapen afgepakt

De aanvaller sloeg met zijn pistool meermaals het slachtoffer. Het lukte de domeinbezitter uiteindelijk om het wapen af te pakken, maar niet voordat hij in zijn been werd geschoten. Hij schoot zijn aanvaller meermaals in de borst.

De influencer is veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar voor het in gang zetten van de beroving. Hij moet ook een schadevergoeding van 9.000 dollar en 26.000 dollar een juridische kosten betalen. Dat gaat volgens de rechter wel lukken, omdat de man tijdens het proces "buitengewoon veel geld verdiende".

De ingehuurde neef overleefde de overval en werd in 2017 al veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.