Omgekochte Facebook-medewerker gaf spammer accounts terug
Duizenden dollars

Omgekochte Facebook-medewerker gaf spammer accounts terug

11-12-2019 13:02 Laatste update: 14:07

Een Facebook-medewerker die de accounts van geschorste gebruikers heractiveerde, is geschorst. Hij werd omgekocht door een reclamebedrijf.

Hij zou duizenden dollars aan de praktijken hebben verdiend, blijkt uit onderzoek van BuzzFeed.

De persoon kreeg geld van het reclamebedrijf Ads Inc. Eerder bleek dat deze instantie maar liefst 50 miljoen dollar had uitgegeven aan misleidende reclame.

Alle accounts van Ads Inc. werden in de afgelopen maanden geschorst. Het bedrijf maakte bezwaar en kwam terecht bij de medewerker in kwestie. Die zei dat de schorsing niet werd teruggedraaid, tenzij hij geld kreeg.

De Facebook-werknemer kreeg 5.000 dollar per maand betaald om de accounts van Ads Inc. te herstellen. Later zakte dat bedrag naar 3.000 dollar per maand.

Misleiding met bekende personen

In de berichten van Ads Inc. werden beroemdheden woorden in de mond gelegd, om slachtoffers te verleiden er op te klikken. Eenmaal aangekomen op de site van de reclamemakers werd een duur abonnement aangesmeerd. 

De praktijken lijken vergelijkbaar met hoe de gezichten van bekende Nederlanders worden misbruikt voor misleidende reclames over bitcoinproducten. Facebook verloor hierover onlangs een rechtszaak die was aangespannen door John de Mol. Het bedrijf gaat tegen dat vonnis in hoger beroep.