SpaceX stuurt cannabis naar ruimtestation ISS
High in space

SpaceX stuurt cannabis naar ruimtestation ISS

16-12-2019 18:01 Laatste update: 20:17

De volgende SpaceX-raket die het International Space Station (ISS) bevoorraadt, zal een selectie van cannabisweefsel afleveren.

De astronauten aan boord van het ruimtestation gaan niet experimenteren met gewichtloze space cake. De cannabismonsters die SpaceX gaat afleveren zijn van het soort hennep dat nauwelijks de psychoactieve ingrediënt THC bevat, waarvan mensen high of stoned worden. Hennep wordt voor allerlei doeleinden toegepast, zoals kleding, voedsel, bouwmaterialen en biobrandstof.

Het agrarische techbedrijf Front Range Biosciences stuurt naast hennep ook koffie-weefselmonsters naar het ruimtestation om te onderzoeken hoe deze planten reageren in microzwaartekracht. Planten reageren namelijk vreemd in de ruimte en het is de wetenschap nog steeds niet duidelijk waarom. 

De hennep- en koffiecelweefsels worden in een speciale incubator aan boord van het ruimtestation voor dertig dagen gekweekt. Daarna zullen de monsters teruggevlogen worden naar de aarde. Wetenschappers van Front Range Biosciences zullen de monsters in het lab onderzoeken en kijken hoe microzwaartekracht en ruimtestraling de genexpressie van de planten beïnvloedt. 

Mutaties

Er zijn aanwijzingen dat door de invloed van de ruimte planten muteren. De onderzoekers willen zien of deze mutaties op aarde ook blijvend zijn in de hoop dat er nieuwe commerciële applicaties voor deze mutaties zijn.

Als gevolg van klimaatveranderingen zijn er veel gebieden op aarde waar planten zijn die daar nu wel goed groeien straks niet meer gedijen. De hoop is dat de mutaties als gevolg van blootstelling aan de ruimte, nieuwe kennis oplevert waarmee planten aangepast kunnen worden om ze goed te laten gedijen in gebieden waar dat nu niet mogelijk is.

Ruimtereizen

Mogelijk dat het onderzoek ook bijdraagt aan toekomstige ruimtereizen, zoals naar Mars. Het groeien van gewassen voor vers voedsel is van levensbelang voor astronauten die jaren onderweg weg zijn van de aarde.

Wint Elon Musk de space-race?

Volg Bright op YouTube