Instagram verbergt nepnieuws, behalve van politici
Geen controle Nederland

Instagram verbergt nepnieuws, behalve van politici

17-12-2019 09:27 Laatste update: 09:27

Instagram is begonnen met het verbergen van nepnieuws. Politici mogen nog wel feitelijk onjuiste informatie delen. In Nederland wordt er door Instagram niet gecontroleerd.

Instagram-moederbedrijf Facebook begon eerder al met het labelen van nepnieuws en feitelijk onjuiste informatie. Instagram gaat een stap verder, en verbergt nepnieuws achter een duidelijke melding, aldus het bedrijf.

Misleidende foto's of video's op Instagram krijgen voortaan een beeldvullende melding. Gebruikers kunnen zien waarom een bericht achter een melding is verborgen, hoe de situatie feitelijk in elkaar zit en wie de factcheck heeft uitgevoerd.

Geen factcheckers in Nederland

Nederlandse berichten zullen vooralsnog niet worden gecontroleerd, omdat Facebook in ons land zonder factcheckers zit. Facebook voert de controles niet zelf uit, maar besteedt die uit aan derden. In Nederland waren dat de Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden en NU.nl. Nieuwscheckers stopte begin 2018 al, NU.nl volgde onlangs, mede omdat beweringen van politici niet feitelijk gestaafd mogen worden van Facebook.

Die opvallende eis geldt op Instagram nog steeds. Politici mogen van Facebook in het kader van vrije meningsuiting onbelemmerd zeggen wat zij willen, ook al zijn die bewegingen aantoonbaar niet waar.

Berichten die eerder als nepnieuws zijn aangemerkt, worden met automatische beeldherkenning van meldingen voorzien als ze opnieuw worden gedeeld.

Melding bij beledigen

Instagram gaat daarnaast mogelijk beledigende teksten onder berichten aanmerken, voordat ze geplaatst worden. Zo weten gebruikers dat zij mogelijk onbedoeld iets kwetsends willen plaatsen. De functie blokkeert de woorden echter niet. Gebruikers kunnen hun tekst alsnog onveranderd plaatsen.

Eerder werd die functie al doorgevoerd in de comments onder berichten, om pesten en beledigen op Instagram tegen te gaan. De functie wordt langzaam uitgerold, en zal volgens Instagram in de komende maanden wereldwijd beschikbaar zijn.

Video: Dit moet er beter aan Instagram

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's