Arsenal-speler uit PES 2020 Mobile gehaald na kritiek China
Oeigoeren

Arsenal-speler uit PES 2020 Mobile gehaald na kritiek China

18-12-2019 12:49 Laatste update: 12:49

Arsenal-voetballer Mesut Özil zit niet meer in de game PES 2020 Mobile, nadat hij kritiek had op hoe China omgaat met moslims.

De voetballer liet zich afgelopen vrijdag uit over hoe de Oeigoeren in China worden behandeld. Deze islamitische bevolkingsgroep zit opgesloten in Chinese concentratiekampen. Volgens de overheid gaat het om vrijwillige heropvoedingskampen.

Özil noemde China een land dat "korans verbrandt, moskeeën sluit en imams vermoordt". De uitspraak zorgde er vorige week al voor dat een voetbalwedstrijd op de Chinese televisie werd geschrapt.

Uitgever NetEase, die in China verantwoordelijk is voor de PES-voetbalgames, belooft dat de voetballer zo snel mogelijk uit de drie huidige smartphonespellen wordt gehaald. Volgens NetEase heeft de speler "de Chinese bevolking gekwetst", aldus de South China Morning Post.

Internationaal

Het is nog de vraag of de speler ook internationaal zal worden verwijderd. De PES-games worden gemaakt door het Japanse Konami, dat nog niet op het voorval heeft gereageerd.

Het is de tweede keer dat een voetbalgame wordt aangepast na controversiële uitspraken. Marco van Basten werd begin december uit FIFA gehaald, nadat hij een nazigroet uitsprak tijdens een uitzending.