Beeld © Getty
Beeld © Getty
Nieuws

Streamingdiensten moeten verplicht investeren in Nederlandse films en series

19 december 2019 17:50

Bioscopen, streamingdiensten en omroepen moeten voortaan een percentage van hun Nederlandse jaaromzet investeren in de productie van Nederlandse films en series. Daarmee moet de positie van Nederlandse films en series worden versterkt.

Dat wil minister van Cultuur Van Engelshoven. "Met deze investeringsverplichting versterk ik de positie van dit Nederlands cultureel aanbod. Zo kan het publiek blijven genieten van goede films en series van eigen bodem", zegt Van Engelshoven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix groeit vooral hard buiten de Verenigde Staten

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat internationale aanbieders als Netflix en Disney+ zeer populair zijn, maar nauwelijks investeren in Nederlandse film- of tv-producties. Daardoor wordt het steeds lastiger om Nederlandse films, series en documentaires te maken.

Verantwoordelijkheid nemen

Van Engelshoven vindt dat bedrijven die succesvol zijn op de Nederlandse markt ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de productie van Nederlandse content.

Zo'n stimuleringsmaatregel bestaat al in Frankrijk, Duitsland en België. Om te voorkomen dat Nederland achterop raakt bij die landen, wordt de maatregel nu ook hier ingevoerd.

Productiefonds

In het plan moeten bioscopen en videodiensten die afrekenen per afgenomen productie, 3 procent van hun jaaromzet investeren in Nederland. Omroepen en videodiensten op abonnementsbasis gaan 6 procent van in ons land behaalde omzet investeren.

Exploitanten hoeven niet per se zelf te investeren in producties. Ze kunnen ook het geld ook in een fonds storten waarmee Nederlandse films, series en documentaires worden gefinancierd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Videoland-series in race Televizier-Ring

Abonnees streamingdiensten in Nederland

Streamingdienst Netflix is in Nederland veruit de grootste met 2,8 miljoen abonnees. 37 procent van de Nederlandse huishoudens heeft Netflix. Wereldwijd heeft Netflix 158 miljoen gebruikers. Het bedrijf had in Nederland in 2018 volgens een schatting van Telecompaper een omzet van 274 miljoen euro. Dat zou dan betekenen dat ze zo'n 16 miljoen euro moeten investeren.

Streamingdienst Videoland heeft in Nederland 650.000 abonnees. NL Ziet heeft ongeveer 110.000 abonnees. In totaal hadden de video-on-demand-diensten in Nederland in 2017 een omzet van 261 miljoen euro. Van de relatief nieuwe diensten Disney+ en Apple TV+ zijn nog geen cijfers bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix groeit vooral hard buiten de Verenigde Staten

Allereerste Nederlandse Netflix-serie Ares toont nieuwe beelden:

Begin volgend jaar verschijnt de allereerste Nederlandse Netflix original op de streamingsdienst: de psychologische horrorserie' Ares.