Advies EU-hof: Facebook mag Europese data delen met VS
Privacyschild

Advies EU-hof: Facebook mag Europese data delen met VS

19-12-2019 16:05 Laatste update: 17:17

Facebook mag data van Europese gebruikers blijven delen met de VS. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie Henrik Saugmandsgaard Øe.

Facebook neemt voldoende stappen om de data van EU-inwoners te beschermen, vindt de advocaat-generaal. Saugmandsgaard Øe doet die uitspraak in een zaak die de Oostenrijkse jurist en privacyactivist Max Schrems tegen Facebook aanspande. Volgens Schrems mag Facebook geen data van EU-inwoners naar de VS versturen.

De adviezen van de advocaat-generaal zijn niet bindend, maar worden vrijwel altijd overgenomen door het Europees Hof van Justitie. Het Hof doet vermoedelijk binnen enkele maanden uitspraak in de zaak.

Privacyschild

Facebook houdt zich volgens de advocaat-generaal aan de voorwaarden zoals die zijn opgenomen in het Privacyschild. Dat is een afspraak tussen de EU en de VS over de uitwisseling van data van inwoners.

Het Privacyschild is de opvolger van het Safe Harbour-verdrag. Dat werd eerder ongeldig verklaard naar aanleiding van klachten van privacyactivist Schrems. Na de invoering van het Privacyschild diende hij zijn klacht tegen Facebook opnieuw in.

Tips: verander deze Facebook-instellingen

Volg Bright op YouTube