IBM ontwikkelt zuinige accu's zonder zware metalen
Accu-doorbraak

IBM ontwikkelt zuinige accu's zonder zware metalen

01-01-2020 13:37 Laatste update: 13:51

IBM werkt aan de ontwikkeling van een accu die supersnel oplaadt, efficiënt en goedkoop is en geen mijnbouw van zware metalen vereist.

De lithium-ion accu zie je tegenwoordig in bijna alle apparaten terug, zoals smartphones, wearables, e-bikes en elektrische auto's. Deze accu's kunnen relatief veel stroom opslaan op een klein oppervlak, maar ze hebben ook grote nadelen. Zo laden ze langzaam op, zijn ze kostbaar en brandgevaarlijk. Ook vereisen ze zware metalen.

De mijnbouw van het benodigde nikkel of kobalt vindt vooral plaats in Afrika en gaat niet alleen ten koste van het milieu. Veel kinderen werken onder erbarmelijke omstandigheden in de mijnbouw. IBM heeft nu echter drie nieuwe materialen ontdekt die geschikt zijn voor gebruik in accu's en die geen mijnbouw van zware metalen vereisen. 

De nieuwe materialen vervangen niet alleen het nikkel en kobalt, maar ze maken ook een vloeibaar elektrolyt, een chemische stof die de accupolen verbindt, met een hoog brandpunt mogelijk. Dat betekent veel minder kans op ontploffende accu's, een van de grootste nadelen van lithium accu's.

Snel laden, materialen uit zeewater

Uit tests in het IBM-lab blijkt dat accu's met deze nieuwe materialen slechts vijf minuten laden vergen om 80 procent capaciteit te halen. Bovendien blijkt de vermogensdichtheid de 10.000 Watt per liter te overstijgen en dat overtreft zelfs de meest krachtige lithium accu's. 

Wat betreft energiedichtheid halen deze nieuwe accu's 800Wh per liter en dat is vergelijkbaar met die van lithium accu's. De nieuwe accu's halen ook nog eens een efficiency van 90 procent, oftewel negentig procent van de stroom die je er in stopt om op te laden haal je er ook weer uit. Als laatste voordeel zijn deze accu's goedkoper, omdat de nieuwe materialen duurzaam uit zeewater gehaald kunnen worden.

Hier is je telefoon van gemaakt:

Kunstmatige intelligentie

IBM Research gebruikt een reeks zeer geavanceerde technieken, waaronder kunstmatige intelligentie, om nog veiligere en efficiëntere materialen te vinden voor de nieuwe accu's. Het bedrijf werkt samen met onder meer Mercedes-Benz, Central Glass, een grote leverancier van elektrolyt, en de accufabrikant Sidus.

Doel is om een ecosysteem te ontwikkelen voor de nieuwe accu's. Hoewel de plannen voor de grootschalige ontwikkeling nog in de kinderschoenen staan, hoopt IBM dat het ecosysteem helpt om deze accu's uiteindelijk werkelijkheid te maken.

Hierdoor is je telefoon in de toekomst minder snel leeg:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's