Jetpack van Yves Rossy stijgt nu verticaal op
Jetpacks

Jetpack van Yves Rossy stijgt nu verticaal op

01-01-2020 13:29 Laatste update: 13:29

Jetpackman Yves Rossy staat bekend om zijn vluchten met zijn straaljagerpak. Voor de start sprong hij altijd uit een helikopter of een vliegtuig, maar nu kan hij autonoom van de grond verticaal opstijgen.

In een nieuwe video laat Yves Rossy zien hoe zijn jetpack verder geëvolueerd is. Vanaf een zelfgebouwde steiger in Zwitserland stijgt Rossy met zijn jetpack heel rustig op om enkele meters boven het meer te zweven om vervolgens terug te keren en te landen.

Voorheen werden Rossy's vluchten altijd beperkt doordat hij vanaf grote hoogte uit een helikopter of vliegtuig moest springen. Dankzij de ontwikkeling van een nieuw jetpack met een autonoom Vertical Take Off Landing (VTOL)-systeem kan Rossy nu gewoon vanaf de grond opstijgen en ook weer landen. 

De nieuwe jetpack is uitgerust met vier krachtigere Jetcat P550 turbine straalmotoren die genoeg stuwkracht produceren om van de grond verticaal op te stijgen met een snelheid van 180 km per uur. In een horizontale vlucht haalt Rossy topsnelheden van 350 km per uur.

Samen met zijn Zwitserse team ontwikkelde Rossy een VTOL-systeem dat autonoom zichzelf corrigeert om gebalanceerd te kunnen zweven. In onderstaande video is dat goed te zien. Rossy ziet er compleet ontspannen uit en gebruikt alleen de bediening ingebouwd in zijn handschoenen om met zijn vingers de vluchtbewegingen te sturen.

Rossy gaf een hint op zijn webpagina dat de landing van een tweede vlucht een tikje aan de natte kant was, waarmee hij mogelijk bedoelt dat hij in het meer belandde. De genomen veiligheidsmaatregelen voor een dergelijk incident werkte volgens hem echter zo goed dat volgend jaar de testvluchten voortgezet worden.

Kijk ook: de drone-auto van Audi en Airbus

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's