KPN start in maart 2020 met 1 Gbps-glasvezel
Stapsgewijs

KPN start in maart 2020 met 1 Gbps-glasvezel

20-12-2019 15:29 Laatste update: 15:29

KPN start in maart 2020 met het stapsgewijs aanbieden van internetsnelheden van 1 Gbps op zijn glasvezelnetwerk.

Als eerste kunnen glasvezelklanten in grotere gemeentes gebruikmaken van de nieuwe topsnelheid, meldt KPN vrijdag. In de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en "tientallen andere plaatsen" kunnen zo'n 1,5 miljoen adressen vanaf maart gebruikmaken van de snelheid van 1 Gbps.

De hogere snelheid komt beschikbaar voor consumenten, zakelijke en grote klanten van KPN. De hogere snelheid is mogelijk dankzij vernieuwingen die KPN aan zijn netwerk heeft toegepast. In februari maakte KPN het gebruik van de PON-technologie bekend.

Uiteindelijk naar 10 Gbps

Door dat passieve optische netwerk kan glasvezel sneller uitgerold worden, omdat er minder tussenstations nodig zijn. De provider kan dan één hoofdaansluiting maken en die in de wijk opsplitsen, in plaats vanuit een hoofdstation een aparte aansluiting naar elke woning aanleggen.

PON-technologie belooft op termijn bovendien snelheden tot 10 Gbps. Momenteel biedt KPN op zijn glasvezelnetwerk snelheden van maximaal 500 Mbps up- en download. Prijzen voor het snellere abonnement zijn nog niet bekend.

Ziggo

Concurrerende glasvezelproviders bieden al langer de snelheid van 1 Gbps. Kabelprovider Ziggo startte in de omgeving Utrecht in oktober met het aanbieden van 1 Gbps over koperaansluitingen. 

Bekijk ook: 5 dingen die je moet weten over 5G

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's