Deze app zet windmolens uit of laat je er geld mee verdienen
Wind aan/uit

Deze app zet windmolens uit of laat je er geld mee verdienen

07-01-2020 15:55 Laatste update: 16:16

Windswitch is een app die omwonenden controle biedt en ze zelf geld laat verdienen aan windmolens, zodat de ergernis afneemt.

Windmolens zijn nodig maar niemand wil ze in de achtertuin. Totdat je de molen zelf aan of uit kunt zetten en er bovendien geld mee kunt verdienen. De Nederlandse app Windswitch geeft omwonenden de controle in handen.

Ken je dat psychologisch onderzoek waarbij mensen meer pijn kunnen verdragen als ze een knop in handen krijgen waarmee ze die pijn kunnen stoppen? Mensen zonder knop geven het eerder op, omdat ze geen controle hebben.

In diezelfde lijn ligt het idee van Windswitch. De app geeft omwonenden een afstandsbediening in handen waarmee ze de molen uit kunnen zetten als ze last van de schaduw of het geluid hebben. Dat maakt de acceptatie een stuk groter. En zie jezelf staan in de tuin, dat moet toch voelen of je superpower hebt?

Geld verdienen als omwonende

Maar zou je zelfs plezier van de windmolen in je uitzicht kunnen hebben? Windswitch heeft een ingebouwd verdienmodel zodat je als de windmolen draait als omwonende geld verdient. Zet je ze uit, dan gebruik je daar je opgebouwde krediet voor. Het zou best wel eens kunnen dat we dan ineens niet zo heel veel last meer hebben van die dingen.

Windswitch is een idee van Michiel Cornelissen en Lieven Adriaenssen. Als Prototype 2030 willen ze met slim ontwerp de transities naar een klimaatneutrale (of zelfs klimaatpositieve) samenleving makkelijker maken. “Het klimaatprobleem is oplosbaar, laat het gerenommeerde Project Drawdown zien. Door een stuk of 80 bestaande oplossingen door te voeren, die ons een beter leven geven en waar we nog geld mee verdienen ook." Waarom het niet gebeurt? "Eén van de redenen is dat die oplossingen gewoon nog niet aantrekkelijk genoeg, te saai of onbegrijpelijk zijn. En daar ligt een enorme rol voor ontwerpers, want dat is nou precies waar wij goed in zijn - dingen leuk, mooi en handig maken. Dat is wat we met Prototype 2030 willen doen. Wij willen het hele spectrum van klimaatoplossingen behandelen, dus er volgen nog heel wat meer ideeën.”

Realistisch of luchtfietserij?

Leuk dat ontwerpers iets bedenken maar is het ook realistisch? De tablet en de pinpas zijn ontworpen door de decorontwerpers van de film 2001 Space Odyssey. Pas daarna zijn technologen gaan puzzelen of een iPad ook gemaakt kon worden. Voor innovatie is verbeelding nodig en dat is precies wat designplatform 2030 doet.