Hof: 'Turkije mocht Wikipedia nooit blokkeren'
Uitspraak

Hof: 'Turkije mocht Wikipedia nooit blokkeren'

27-12-2019 06:09 Laatste update: 06:14

Turkije had nooit de toegang tot Wikipedia mogen blokkeren en moet de site direct weer toegankelijk maken, aldus het Turkse Hof.

De encyclopediesite werd in 2017 door de Turkse regering geblokkeerd, waardoor hij niet vanuit het land bezocht kon worden. Dit gebeurde nadat op pagina’s werd gesuggereerd dat Turkije samenwerkte met jihadisten in Syrië.

Het verbod werd behandeld door het Grondwettelijke Hof, die zich buigt over grondwetkwesties. Tien van de rechters stemde voor het opheffen van de schorsing en zes waren tegen. 

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales reageert blij op de uitspraak. Op Twitter plaatste hij een selfie met op de achtergrond de Turkse vlag, gepaard met de tekst "welkom terug, Turkije".

Hof voor de Rechten van de Mens

Door de uitspraak hoeft Turkije zich niet te verantwoorden in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daar stapte Wikipedia in mei dit jaar naartoe om het verbod aan te vechten.

Turkije staat er om bekend websites te blokkeren, vaak voor kortere perioden. In de afgelopen jaren gingen Twitter, Facebook, YouTube, Dropbox en OneDrive allemaal eens even op zwart.

De beste tech van 2019

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's