Cardioloog klaagt Apple aan om 'gestolen Apple Watch-functie'
Hard tegen hart

Cardioloog klaagt Apple aan om 'gestolen Apple Watch-functie'

30-12-2019 07:37 Laatste update: 08:58

Een prestigieuze cardioloog uit New York is naar de rechter gestapt, omdat Apple zijn methode om een onregelmatige hartslag te herkennen zou hebben gestolen.

Dat meldt Bloomberg. De zaak is ingediend door dokter Joseph Wiesel, die ook lesgeeft aan de NYU School of Medicine.

De functie in kwestie zit verwerkt in de Apple Watch. Door een onregelmatig kloppend hart te detecteren, waarschuwt het horloge voor mogelijke beroertes of hartziekten. Dat doet de Apple Watch met de hartslagsensor achterop het horloge.

Door Wiesel ontdekt

Volgens Wiesel gebruikt Apple hiervoor een methode die hij eerder heeft ontdekt en gepatenteerd. Deze methode zou daarom alleen gebruikt mogen worden als er een licentie bij de arts wordt afgesloten.

Wiesel zegt dat hij Apple al in 2017 probeerde te benaderen over het patent, maar dat het bedrijf tot op heden 'niet op redelijke wijze heeft onderhandeld'. Hij stapt daarom naar de rechter.

Royalties of verbod

Met de zaak hoopt Wiesel de techgigant te dwingen om royalties op iedere verkochte Apple Watch te betalen. Gebeurt dat niet, dan eist de arts dat de functie in Apple-horloges wordt geblokkeerd.

Het is niet voor het eerst dat Apple voor de rechter staat om vermeend gestolen ideeën. Een oordoppenmaker diende afgelopen zomer een aanklacht in, omdat idee voor de AirPods van het bedrijf gestolen zou zijn.

Eerste indruk: AirPods Pro

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's