Ontwerper van voertuigen Blade Runner en Tron overleden (86)
Syd Mead

Ontwerper van voertuigen Blade Runner en Tron overleden (86)

31-12-2019 11:13 Laatste update: 12:02

Industrieel ontwerper Syd Mead is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij speelde een belangrijke rol bij de vormgeving van de werelden in de films Blade Runner, Tron en Aliens.

Hij overleed om 4:30 uur aan de gevolgen van lymfeklierkanker, vertelt Mead’s partner en manager Roger Servick aan Curbed.

De ontwerper werd in 1933 geboren en werkte in eerste instantie als ontwerper bij Ford. Hij richtte in 1970 een eigen bedrijf op, dat veel werk deed voor filmstudio’s die sciencefictionvoertuigen nodig hadden.

Mead hielp onder andere mee aan het ontwerp van de vliegende auto in Blade Runner, die ook op de grond kan rijden. Deze 'Spinner' kan verticaal opstijgen om snel het luchtruim te betreden.

Ook de lichtmotor uit Tron kwam deels van Mead zijn hand. Deze motor maakt harde bochten en laat een lichtspoor achter waar tegenstanders tegenop kunnen botsen. Een achtervolging op die motor deed daarom al snel denken aan het klassieke telefoonspelletje Snake.

Aliens

De ontwerper was ook één van de bedenkers van de power loader uit Aliens. Dit robotpak werd in de film gebruikt om zware ballast op te tillen - maar was ook een geducht gevechtspantser.

In de afgelopen jaren hielp Mead ook mee aan Elysium en Tomorrowland. Hij had daarnaast een hand in het recentere Blade Runner 2049.

De beste tech van 2019

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's