'TikTok-maker ByteDance werkt aan deepfake-functie'
Face swap

'TikTok-maker ByteDance werkt aan deepfake-functie'

03-01-2020 14:23 Laatste update: 14:25

ByteDance werkt mogelijk aan een deepfake-functie voor zijn muziekvideoapps Douyin en TikTok.

Marktonderzoeker Watchful.ai vond een 'Face Swap'-functie in de code van beide apps, meldt TechCrunch. Douyin is de Chinese versie van TikTok.

Gebruikers moeten de biometrische data van hun gezicht laten opmeten door de app, die vervolgens hun gezicht op een selectie video's kan plakken.

Watchful.ai wist genoeg code te activeren om screenshots te maken van de functie, die nog niet publiekelijk is in te zien. Eerst moeten gebruikers beelden invoeren waarop ze knipperen, knikken en de mond open en dicht doen. De app checkt zo zowel je identiteit - zodat je niet zomaar een deepfake van iemand anders kan maken - en maakt een scan van je gezicht.

Daarna kan je een keuze maken uit een reeks clips waar ByteDance de rechten van heeft. De app plaatst vervolgens jouw gezicht op een gezicht uit de clip. Die clip is weer deelbaar.

Algemene voorwaarden van TikTok

Watchful.ai vond in de code van TikTok nieuwe algemene voorwaarden. Daarin meldt ByteDance dat 'geuploade foto's niet gebruikt kunnen worden' omdat de app zeker wil zijn van de identiteit van de gebruiker. 

Ook belooft het bedrijf dat het de scan alleen gebruikt voor video's die je zelf moet goedkeuren. Ten slotte mag de functie niet door minderjarigen gebruikt worden.

In een reactie aan TechCrunch zegt TikTok niet aan de functie te werken. "Dat is waarschijnlijk bedoeld voor Douyin."

Wat is er zo briljant aan TikTok?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.