'Skype-gesprekken jarenlang onbeveiligd beluisterd in China'
Privacy

'Skype-gesprekken jarenlang onbeveiligd beluisterd in China'

10-01-2020 12:36 Laatste update: 13:49

Microsoft zou gesprekken van Skype jarenlang vrijwel onbeveiligd hebben laten beluisteren door Chinese werknemers.

Dat zegt een ex-medewerker tegen The Guardian. Microsoft zet net als veel andere grote techbedrijven mensen in om spraakherkenning te verbeteren, zoals voor slimme assistenten. Skype bevat een automatische vertaalfunctie, die ook verbeterd moest worden.

De voormalige medewerker die The Guardian sprak beluisterde duizenden potentieel gevoelige opnames van Skype. Veel van die opnames waren van gebruikers die daar geen nadrukkelijke toestemming voor hadden gegeven, en die waarschijnlijk niet wisten dat er iemand meeluisterde.

De medewerker beluisterde en keurde de opnames vanuit zijn huis in Beijing, via zijn persoonlijke laptop en via het gemonitorde Chinese internet. De opnames werden via een app in browser Chrome opgevraagd, zonder verdere beveiliging.

Allemaal één wachtwoord

Elke medewerker logde in met een account met hetzelfde wachtwoord. Nieuwe medewerkers werden nauwelijks op betrouwbaarheid gecontroleerd, zegt de bron van The Guardian. De medewerker kreeg ook toegang tot opnames van spraakassistent Cortana.

Microsoft stelt dat het keuringsprogramma voor spraakopnames van Skype en Cortana grotendeels is stopgezet. Het deel dat is overgebleven wordt verricht vanuit beveiligde kantoren, niet meer in China.

Apple en Google al door het stof

In 2019 kwam het meeluisteren met spraakassistenten in opspraak. Apple, Amazon en Google hadden alle drie medewerkers die vragen en opnames van gebruikers beluisterden, ter verbetering van Siri, Alexa en Google Assistent.

Gebruikers waren echter niet op de hoogte van die zogenoemde verbeterprogramma's. Inmiddels hebben die bedrijven hun excuses aangeboden. Opnames zullen niet meer standaard worden verzameld, enkel als gebruikers daar actief toestemming voor geven. Ook zullen Apple en Google hun opnames niet meer door derde bedrijven laten keuren, enkel intern.

Afgeluisterd via een spraakassistent: is dat erg?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's