Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat de gevaren van appen achter het stuur zien. Beeld © ANP
Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat de gevaren van appen achter het stuur zien. Beeld © ANP
Nieuws

'Ook appen met telefoon in houder levensgevaarlijk'

13 januari 2020 04:36

Achter het stuur appen is levensgevaarlijk: bestuurders gaan ervan over de weg slingeren of verminderen snelheid. Maar uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat het gebruik van een telefoon in een houder net zo gevaarlijk is.

Dat schrijft het AD op basis van een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een onderzoek met een rijsimulator heeft aangetoond dat het weggedrag van bestuurders gevaarlijk blijft als ze een telefoon in een houder bedienen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zet vanaf vandaag camera's in tegen appende automobilisten

Volgens de wet mag een automobilist tijdens het rijden geen telefoon vasthouden. Een mobiel bedienen die in een telefoonhouder staat mag echter wel.

Vasthouden telefoon verboden

De stichting die het onderzoek uitvoerde laat weten dat appen op een telefoon in een houder ook ongewenst is. "Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers; ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wil dat werkgevers afspraken maken over bellen en appen in auto

Appen achter stuur: 'levensgevaarlijk'

Een woordvoerder van minister van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur en Waterstaat, zegt in de krant dat het levensgevaarlijk is om te appen achter het stuur. Ook als de telefoon in een houder staat.

"Maar een mobiele telefoon in de houder mag wél gebruikt worden om te navigeren. Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming. Een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder vinden we daarom geen goed idee."

Totaal appverbod is lastig

Veilig Verkeer Nederland (VVN) laat aan de krant weten de kans op een ongeval zes keer zo groot is als je een bericht leest of typt achter het stuur. Maar een totaal appverbod is volgens de VVN lastig te handhaven. "De politie moet dan constateren of het tikje op de navigatie gaat om het bedienen daarvan of dat iemand zit te appen."

Een rechter in Leeuwarden besloot drie jaar geleden al dat iets intypen op een handsfree-houder niet mag. Ondanks die uitspraak blijft de pakkans erg laag. 

Deze camera spot appende automobilisten

Met deze nieuwe camera ziet de politie of een bestuurder achter het stuur zit te appen.