Instagram verwijdert steunbetuigingen Iraanse generaal
Amerikaanse sancties

Instagram verwijdert steunbetuigingen Iraanse generaal

13-01-2020 10:01 Laatste update: 12:08

Instagram is begonnen met het verwijderen van berichten waarin steun wordt betuigd aan de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Instagram verwijdert de berichten om te voldoen aan sancties van de VS, zegt Instagram-moederbedrijf Facebook tegen CNN. Soleimani stond bekend als de op één na machtigste man van Iran, na Ayatollah Khamenei. De generaal werd op 3 januari omgebracht bij een Amerikaanse aanval op Bagdad.

Volgens de Amerikaanse wet moet Facebook steunbetuigingen verwijderen die gaan over landen die de VS sancties heeft opgelegd. Iraanse voetballer Alireza Jahanbakhsh heeft een geverifieerd Instagram-account, en plaatste een foto van Soleimani kort na diens dood. Volgens Jahanbakhsh is dat bericht door Instagram verwijderd.

Terroristische organisatie

In april 2019 merkte de Amerikaanse president Trump de Iraanse Revolutionaire Garde aan als terroristische organisatie, en werden de Instagram-accounts van die garde en van leiders Soleimani en Khamenei verwijderd. Later kregen zij hun pagina's weer terug.

Iran noemt het handelen van Instagram "ondemocratisch". Instagram is één van de weinige westerse sociale netwerken die beschikbaar is in Iran, naast Twitter.

Kijk ook: dit moet Instagram verbeteren

Geen video missen? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal