© Mozilla

Firefox maakt besturing browser via spraak mogelijk
'Ga naar 1e tabblad'

Firefox maakt besturing browser via spraak mogelijk

13-01-2020 14:15 Laatste update: 14:15

Voor het eerst heeft Mozilla het mogelijk gemaakt om de Firefox-browser via spraakcommando's te besturen. Voorlopig gaat het een testprogramma.

Gebruikers van de Firefox-browser kunnen nu de nieuwe extensie Firefox Voice installeren, waarmee ze de browser kunnen besturen via spraakcommando's.

Enerzijds werkt Firefox Voice als een slimme assistent, waarbij compacte info-kaarten van Wikipedia of Google het antwoord tonen. Anderzijds is de spraakbesturing een verlengstuk van de muis en het toetsenbord, zodat de gebruiker via spraak bijvoorbeeld van tabblad kan wisselen.

Ook kan gevraagd worden om iets op een bepaalde pagina op te zoeken, zoals kaartjes voor een theaterstuk in Gmail. Verder is het mogelijk om video's op YouTube of muziek op Spotify aan te zetten, of om een pagina voor te lezen of te vertalen. Mozilla heeft een grote lijst gepubliceerd met alle mogelijke opdrachten.

Google Cloud Speech

Vooralsnog werkt de plug-in alleen in de browsers op pc's en laptops. Gebruikers moeten eerst op het microfoon-icoontje klikken, waarna ze de opdracht uitspreken.

De extensie maakt gebruik van Google Cloud Speech om de audio om te zetten naar tekst. Volgens de Privacy Policy worden de opnames of de transcripten niet opgeslagen 'behalve als we er specifiek een verzoek voor indienen en jij daarmee instemt'.

Beta

Om te experimenteren moeten gebruikers zich aanmelden en speciale software downloaden. Vanzelfsprekend werkt het alleen in de Firefox-browser. Deze testperiode loopt tot eind januari. Later wordt besloten of dit naar alle gebruikers wordt uitgerold.

Kijk ook: we spraken de makers van Google Assistent