'Tinder en Grindr overtreden wet: verhandelen stiekem je data'
Onderzoek

'Tinder en Grindr overtreden wet: verhandelen stiekem je data'

14-01-2020 13:27 Laatste update: 13:27

Tien populaire apps, waaronder Tinder en Grindr, zouden de Europese privacywet overtreden door privégegevens te verhandelen.

Dat concludeert de Noorse consumentenbod Forbrukerrådet in een onderzoek. Ook de apps Happn, Muslim: Koranspreuken, My Talking Tom 2, MyDays, OkCupid, Perfect365, Period Tracker Clue en Wave Keyboard werden onder de loep genomen.

De apps in kwestie zouden gegevens delen met in totaal 135 verschillende commerciële instanties. Perfect365 is de grootste boosdoener: alleen die app zou data sturen naar 72 bedrijven.

De datadeling zou in de privacy-voorwaarden van de apps worden benoemd, maar dat is volgens de Forbrukerrådet onvoldoende. Er wordt vooraf niet om toestemming voor de datadeling gevraagd. Daarnaast is het niet mogelijk om het verhandelen van je gegevens uit te schakelen.

Tussen de verhandelde gegevens zitten onder andere je leeftijd, geslacht, locatie, ip-adres en interesses. Bij de betreffende dating-apps wordt ook je seksuele voorkeur doorgestuurd.

Lastig te bestrijden

Het is lastig om de handel in je gegevens bij de app tegen te gaan, waarschuwen de Noren. Op een iPhone of Android-telefoon kun je instellen dat je advertentie-ID niet zomaar mag worden uitgelezen, maar apps zoals Grindr zouden die instelling negeren. 

De Consumentenbond in Nederland heeft het onderzoek aangedragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die hier onderzoek doet maar privacyschendingen. Het is niet bekend of die waakhond maatregelen zal treffen.