ASML loopt wereldwijd technologisch voorop met het maken van chipmachines. Beeld © AFP
ASML loopt wereldwijd technologisch voorop met het maken van chipmachines. Beeld © AFP
Nieuws

China: relatie met Nederland in gevaar door blokkade export ASML

15 januari 2020 08:48

De ambassadeur van China in Den Haag waarschuwt Nederland. Als Nederland geen goedkeuring verleent aan de export van de nieuwste chipmachines van ASML aan China, schaadt dat de relatie tussen beide landen.

Dat zegt de ambassadeur in een interview met het Financieele Dagblad. Chipmachinefabrikant ASML mag zijn meest geavanceerde chipmachines in ieder geval tijdelijk niet leveren aan China.

Licenties om die techniek te mogen verschepen naar China zijn verlopen. ASML wacht op goedkeuring om de leveringen weer te hervatten, maar die laat al maanden op zich wachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'VS zette druk op Nederland om China-export ASML te blokkeren'

Van twee kanten onder druk

De Nederlandse overheid is door de Amerikanen flink onder druk gezet om de verkoop van Nederlandse chipmachinetechnologie aan China te blokkeren, schreef persbureau Reuters eerder deze maand. De EUV-machines zijn de paradepaardjes van ASML, waarmee de krachtigste chips gemaakt kunnen worden.

China, op zijn beurt, zet Nederland nu onder druk. "Deze blokkade heeft veel aandacht getrokken in China, omdat dit een typisch voorbeeld lijkt van het politiseren van een handelsrelatie", aldus de ambassadeur. Hij schermt met 400 jaar handelsgeschiedenis tussen Nederland en China en goede samenwerking.

Dreigement

China dreigt het lastiger te maken voor andere Nederlandse bedrijven om zaken te doen in China als ASML niet alsnog een exportvergunning krijgt. "Producten hebben afzetmarkten nodig" en China is een 'hele belangrijke markt', klinkt het omineus.

Als Nederland blijft zwichten voor Amerikaanse druk, dan zal dat de relatie tussen Nederland en China 'uiteraard negatief beïnvloeden', voegt de Chinese ambassadeur er aan toe.

VS vreest opkomst China

De VS vindt dat er veiligheidsrisico's zijn bij de export van de nieuwste ASML-machines naar China. Reuters schreef eerder dat de VS geavanceerde technologie uit handen van China wil houden.

Tussen de VS en China is al langere tijd sprake van een handelsoorlog. Onderliggend lijkt die vooral te gaan over de opkomende macht van China.

China wil een eigen chipindustrie opbouwen. Om chips te maken heb je de machines van ASML nodig. Het Nederlandse ASML is wereldmarktleider op dit terrein en er zijn nauwelijks concurrenten. ASML heeft een grote technologische voorsprong op andere spelers.