© Rafael Matsunaga

'Meerderheid Nederlanders vertrouwt beslissingen algoritmes'
Kwart weet van niets

'Meerderheid Nederlanders vertrouwt beslissingen algoritmes'

15-01-2020 13:02 Laatste update: 13:07

Een meerderheid van de Nederlanders vertrouwt computers bij het maken van belangrijke besluiten, bijvoorbeeld over het verstrekken van kredieten en hypotheken.

Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlanders, uitgevoerd door TJIP. Dat bedrijf maakt onder meer software voor de financiële wereld. In die bedrijfstak wordt al vaak gebruikgemaakt van algoritmes, om op basis van grote hoeveelheden data beslissingen te nemen. Bij het aanvragen van een hypotheek of een toeslaguitkering worden tegenwoordig algoritmes gebruikt.

Van de ondervraagden vindt 51 procent dat computers 'over het algemeen betere beslissingen' kunnen maken dan mensen. Nog eens 58,6 procent denkt dat computers objectievere beslissingen kunnen maken dan mensen en 51 procent denkt dat computers beter zijn in het maken van keuzes op basis van veel data.

Kritiek op algoritmes

Een eindbeslissing mag door 59 procent van de ondervraagden ook door de computer worden gemaakt. De aansprakelijkheid van die beslissing ligt volgens 50 procent van de ondervraagden bij degene die de software gebruikt, en volgens 40 procent bij de softwaremaker.

Toch had één op de vier Nederlanders geen idee dat er al algoritmes betrokken zijn bij grote beslissingen. Bovendien is er nog veel kritiek op het gebruik van algoritmes. Die maken kun beslissingen op basis van bestaande data, en kunnen zo bijvoorbeeld onbedoeld discrimineren, omdat de gebruikte data discriminerend is en het algoritme niet transparant is.

Kijk ook: deze fouten en blunders maakten algoritmes

Toeslagenaffaire

Vorig jaar werd een onderzoek gestart naar de Belastingdienst, dat computers voor fraudeopsporing gebruikt. Het systeem bleek etnisch te profileren, door Nederlanders met een tweede paspoort soms direct te blokkeren bij de aanvraag van bijvoorbeeld toeslag, of zelfs als fraudeur aan te merken.

Onder meer die zaak mondde uiteindelijk uit in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, waardoor verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel opstapte en de hoogste topman bij de Belastingdienst werd weggestuurd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's