Privégegevens duizenden camgirls op straat na datalek
875.000 slachtoffers

Privégegevens duizenden camgirls op straat na datalek

15-01-2020 19:55 Laatste update: 20:10

De persoonlijke gegevens van duizenden camgirls liggen op straat, waarmee de ware identiteit van vaak anonieme modellen achterhaald kon worden.

Dat ontdekten onderzoekers van vpnMentor. Het gaat om onder andere de woonadressen en telefoonnummers van vierduizend webcammodellen. Daartussen zitten ook Nederlandse slachtoffers, vertelt de ontdekker aan NU.nl.

Ook de echte namen van modellen staan in de database. Veel camgirls werken uit privacy-overwegingen onder een schuilnaam, omdat ze anders gestalkt kunnen worden door klanten.

Bij sommige slachtoffers was een identiteitskaart met een burgerservicenummer toegevoegd, die bij een lek kan worden misbruikt voor identiteitsdiefstal.

Onbeveiligde server

De gegevens stonden op een onbeveiligde server van PussyCash, dat zakendoet met meerdere websites waarop webcammodellen te bezoeken zijn. In totaal hebben 66 miljoen mensen een account bij dit bedrijf, omdat ze via één van die sites naar camgirls kijken.

Het lek werd op 3 januari ontdekt, waarna het bedrijf een dag later op de hoogte werd gebracht. Op 9 januari was het gat gedicht, waardoor niemand nog de gegevens kan inzien. Het is alleen niet duidelijk of mensen voor die tijd de gelekte informatie hebben misbruikt.