© ESA

Zuurstof halen uit maanstof: in Noordwijk werken ze er aan

Zuurstof halen uit maanstof: in Noordwijk werken ze er aan

20-01-2020 17:36 Laatste update: 17:49

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA test in Noordwijk hoe zuurstof uit maanstof geproduceerd kan worden.

Voor een toekomstig verblijf van mensen op de maan of andere planeten is een methode voor lokale zuurstofproductie cruciaal. Het is niet alleen nodig voor de ademhaling van de mensen, maar ook voor de productie van raketbrandstof voor retourvluchten. 

Bijna de hele maan is bedekt met een metersdikke laag stof regolith, dat tussen de 40 tot 45 procent zuurstof bevat. Het enige probleem is dat de zuurstof, in de vorm van mineralen en glas, chemisch gebonden is. De zuurstof is daarom niet zomaar voor handen.

Zoutbad

In het ESA-laboratorium in Noordwijk werken wetenschappers aan een maanfabriek voor de extractie van zuurstof uit regolith. Daarvoor wordt het regolith in een bad van gesmolten zout tot 950 graden Celsius verhit.

Vervolgens wordt er stroom op het bad gezet en komt de zuurstof via elektrolyse los van zijn chemische verbinding om te worden opgevangen. 

3D-printers

Het is een bestaande methode in de metaalindustrie voor het produceren van metaallegeringen, waarbij zuurstof als ongewenst bijproduct verwijderd wordt. De ESA-wetenschappers passen de methode aan om de zuurstof op te vangen en te meten.

Bij het proces blijven er ook metalen waarvan ze ook zullen onderzoeken of deze bijvoorbeeld op een maanbasis in 3D-printers gebruikt kunnen worden.

Testfabriek

Overigens werken ze in het lab met gesimuleerde regolith. ESA hoopt halverwege dit jaar een eerste testfabriek te demonstreren die duurzaam op de maan zuurstof zou kunnen produceren.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal