Nieuws

Jaguar test 'gezonde' autostoel die lopen simuleert

20 januari 2020 14:05

Jaguar Land Rover experimenteert met een autostoel die je achterwerk voortdurend beweegt en je hersenen moeten laten denken dat je aan het lopen bent. Dat zou het langdurig zitten in de auto minder ongezond moeten maken.

Zitten is het nieuwe roken. Dat gaat niet alleen op voor werken achter het beeldscherm, maar het geldt voor alles waarbij je langdurig zit, zoals in de auto.   

Jaguar Land Rover denkt daar wat aan te kunnen doen met de 'autostoel van de toekomst'. Het autoconcern heeft in zijn lab namelijk de zittingen van autostoelen uitgerust met een reeks actuatoren die de vorm van het schuim in de zitting voortdurend van vorm doen veranderen. Het zou het ritme van lopen simuleren. 

Door de zogeheten bekkenoscillatie in de zitting na te bootsen zou het volgens Jaguar Land Rover helpen om het rugpijn veroorzakende verkorten van been-, heup- en de bilspieren, te voorkomen. 

Mogelijk ook in vliegtuigen

Of het überhaupt werkt, is maar de vraag maar helemaal nieuw zijn dit soort actief van vorm veranderende autostoelen niet. De GV80 SUV van het luxe automerk Genesis van Hyundai heeft luchtcellen in de 'active motion' autostoelen die de vorm van de zittingen veranderen om vermoeidheid op lange ritten te reduceren.

Mocht het echt werken, dan zou deze technologie ook in vliegtuigen uitkomst kunnen bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze robotkont test autostoelen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Provincies bestellen 20.000 extra laadpunten elektrische auto's