Trump: Apple moet iPhones van criminelen ontgrendelen
Versleuteling

Trump: Apple moet iPhones van criminelen ontgrendelen

22-01-2020 12:49 Laatste update: 17:40

De Amerikaanse president Donald Trump eist dat Apple meer doet om te helpen bij onderzoeken naar criminelen.

Dat zegt hij in een interview met CNBC. "Apple moet ons helpen, dat vind ik echt heel belangrijk", vertelt Trump. "Zij hebben toegang tot zoveel criminelen, daar kunnen we echt iets mee doen." 

Trump vindt dat hij Apple recent al meerdere keren tegemoet is gekomen, door uitzonderingen voor sancties gericht op China te bieden.

Daarmee zet de president zijn eerdere uitspraken op Twitter extra kracht bij. Daar beweerde hij dat Apple weigert om iPhones gebruikt door moordenaars, drugsdealers en andere criminelen inzichtelijk te maken voor onderzoek.

iPhones van een terrorist

Die tweet volgde nadat de Amerikaanse minister van justitie felle kritiek op Apple uitte. Het bedrijf zei niet in staat te zijn om de iPhones van een dode terrorist te ontgrendelen. Beide toestellen zijn hoogstwaarschijnlijk versleuteld.

Door de beveiliging die Apple hanteert, heeft zelfs het techbedrijf geen toegang tot de bewaarde informatie. 

'Apple heeft de sleutels wel'

Trump lijkt daar niks van te geloven: in het interview zegt hij dat Apple de sleutels in handen heeft om beveiligde telefoons alsnog in te zien. De president denkt dat de fabrikant weigert om deze sleutels te overhandigen.

Apple zei eerder "gigabytes aan data" over de verdachte aan politiediensten te hebben overhandigd.

Backups

Volgens bronnen van persbureau Reuters oefende de Amerikaanse recherche FBI enkele jaren geleden druk uit op Apple, om te voorkomen dat backups van toestellen ook versleuteld in de cloud worden bewaard. Dat zou criminele onderzoeken namelijk nog lastiger maken.

Kijk ook: AirPods Pro na 3 maanden

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal.

Download de vernieuwde Bright-app: iPhone of Android.