Uberprijsd

Uber-chauffeurs mogen zelf prijs bepalen tijdens test

22 januari 2020 19:02

Uber is een proef gestart waarbij chauffeurs zelf hun tarief mogen bepalen. Voorlopig kan dat alleen bij taxiritten vanaf drie vliegvelden in Californië.

Een rit kan maximaal vijf keer zo duur zijn als de prijs bij Uber zelf, schrijft de Wall Street Journal. De proef loopt bij de vliegvelden van Santa Barbara, Palm Springs en Sacramento.

De staat Californië wil strengere regels opleggen aan bedrijven als Uber. Als Uber bepaalt hoe hun werkdagen en hun inkomsten eruitzien, hebben chauffeurs onder meer het recht om bij ziekte doorbetaald te worden.

Taxibedrijf of techplatform?

Ook in andere landen ligt Uber onder zo'n vergrootglas. Overheden en rechters zeggen dat het een taxibedrijf is en dat Uber zijn chauffeurs moet behandelen als werknemers.

Uber zelf houdt vol dat het alleen een technologieplatform is, dat zelfstandigen met een auto in contact brengt met mensen die een auto zoeken. Als chauffeurs zelf hun prijs mogen bepalen, zoals in Californië, hebben zij meer zelfstandigheid dan wanneer Uber het tarief zou bepalen. Uber staat dan sterker in zijn argument dat het alleen een platform is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Uber-chauffeurs moeten vaker selfies maken voor veiligheid

Vliegende Uber-taxi op techbeurs CES 2020: