Navigeren met bots

Facebook-AI kiest zonder kaart de kortste route

23 januari 2020 18:36

Facebook trainde AI-software om in één keer en zonder kaart nagenoeg foutloos door een virtueel gebouw de kortste route te vinden.

Als wij mensen een bepaalde afdeling in een groot ziekenhuis zoeken, dan raken we zonder kaart ondanks alle gekleurde navigatiepijlen en borden vaak de weg kwijt. We slaan de verkeerde gang in, moeten vervolgens weer terug lopen om uiteindelijk bij de infobalie toch maar de weg te vragen.

Een team Facebook-wetenschappers heeft echter een zelflerend algoritme ontwikkeld waarmee robots zonder kaart de kortste weg in een onbekend gebouw kunnen vinden. Het algoritme heeft genoeg aan de data van een dieptecamera, een GPS en een kompas om 99,9 procent van de tijd de kortste route uit te stippelen. Hij slaat dus geen verkeerde gangen in, hoeft niet om te keren en terug te lopen en gaat niet op ontdekkingstocht om die kortste route te vinden. 

Handig voor robots

Het is een doorbraak in het zonder-kaart-navigeren. Geavanceerde robots zoals Boston Dynamics' Spot en Atlas zijn bijvoorbeeld helemaal volgepropt met allerlei sensoren waarmee ze prima obstakels kunnen vermijden en goed op hun poten kunnen balanceren, maar dump ze ergens op een straathoek en ze vinden hun weg niet naar huis terug. 

Hoewel het Facebook-algoritme nog niet buiten kan navigeren, is dit wel een grote stap in die richting en kan het algoritme mogelijk getraind worden om in stedelijke omgevingen zijn weg te vinden.

Training in virtueel gebouw

Facebook trainde de het algoritme door bots drie dagen lang in AI Habitate, een fotorealistisch virtueel gebouw compleet met gangen, kamers, kantoren en meubilair te laten navigeren. De bots namen in die drie dagen 2,5 miljard stappen, het equivalent van 80 jaar menselijke ervaring. Het lukte Facebook om de bots zo snel te trainen door de langzame bots meteen te verwijderen, zodat de snelle bots bij de finish niet hoefden te wachten tot ze weer aan de beurt waren.

Het team van Facebook weet niet precies hoe de AI leerde om te navigeren. Hun beste gok is dat ze patronen in het ontwerp van de gebouwen herkennen. In andere woorden de gestructureerde layout van gangen en kamers die wij mensen nodig hebben om makkelijker onze weg in het gebouw te vinden. Facebook test het algoritme nu in een echte fysieke omgeving met een opensource LoCoBot-robot.

Kijk ook: tips om je wifi sneller te maken