© tesla

Tesla Model Y: dit weten we over de kleine SUV
Kleine Model X of grote Model 3?

Tesla Model Y: dit weten we over de kleine SUV

27-01-2020 21:01 Laatste update: 28-01-2020 08:46

Dit jaar komt de Y in SEXY op de markt. Naast de Tesla Model S, Model 3 (dat is de E) en Model X, zal de Model Y in de Tesla-showrooms verschijnen. Wat weten we al over deze kleine SUV?

Na de Tesla Roadster kwam de Amerikaanse automaker met de Model S, een elektrische luxewagen voor lange afstanden. De Model X is gebaseerd op de technologie van de Model S, maar heeft met de opvallende vleugeldeuren en het interieur met losse stoelen een eigen smoel. 

De Tesla Model 3 is het eerste volumemodel van Tesla en de Model Y is daar sterk op gebaseerd. 75 procent van de onderdelen schijnen identiek te zijn. Hopelijk hebben die overeenkomsten tot gevolg dat de productie van de Model Y makkelijker opstart dan de 'productiehel' van de Model 3. 

Elon Musk had eigenlijk vier modellen met de naam S, E, X en Y willen hebben. Maar de naam 'Model E' was al weg. En daarom koos hij er als ware millennial voor om de E te veranderen in een 3. Maar de Model Y moet het woordgrapje van Musk dus wel afmaken. 

Er zullen verschillende varianten komen, maar op dit moment is in Nederland alleen de Long Range met achterwielaandrijving (57.000 euro), de Long Range met vierwielaandrijving (61.00 euro) en de Performance met vierwielaandrijving (70.000 euro) te verkrijgen

Pluspunten tov Model 3Minpunten tov Model 3
  • Meer bagageruimte
  • Verkrijgbaar als 7-zitter
  • Meer ruimte op de achterbank
  • 55 km minder bereik (Long Range AWD)
  • €3000 duurder
  • Nog geen 'goedkope' Standard Range te koop

Naar verwachting zal de rij- en gebruikservaring grotendeels overeen komen met de Model 3. De hoogte van de auto maakt het sturen vanzelfsprekend minder sportief.

Het infotainmentsysteem zal naar alle waarschijnlijkheid exact overeenkomen met dat van de Model 3. Een centraal scherm in plaats van een scherm achter het stuur en in de middenconsole. Navigatie met Google Maps en een computer die voor je uitrekent wanneer je naar een Supercharger moet en hoe lang je daar moet staan.