Nieuws

Satellietsysteem Galileo antwoordt nu terug op SOS-signalen

28 januari 2020 14:22

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo geeft nu antwoord terug op SOS-signalen. Daardoor weet de persoon in nood of de hulpdiensten zijn ingelicht.

Zeezeilers, piloten of wandelaars in afgelegen gebieden kunnen als ze in de problemen komen via speciale noodbakens een noodsignaal sturen met hun gps-locatie in de hoop dat hulpdiensten hun SOS ontvangen en ze worden gered.   

Sommige noodbakens geven geen antwoord terug, terwijl anderen een kostbaar abonnement op speciale nooddiensten vereisen. Deze noodbakens sturen via communicatiesatellieten de gps-coördinaten door naar de noodcentrale. 

Dergelijke noodbakens, zoals bijvoorbeeld een Garmin InReach, ontvangen dan korte tekstboodschappen terug van medewerkers van hulpdiensten dat ze op de hoogte zijn van hun situatie. De huidige systemen maken gebruik van zowel navigatie- als communicatiesatellieten. 

Antwoord terugsturen: hulp is onderweg

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo heeft als enige navigatiesysteem de mogelijkheid om zonder aparte communicatiesatellieten antwoord terug te geven op SOS-signalen nu ingebouwd en geactiveerd. Galileo kan voortaan niet alleen noodsignalen ontvangen, doorgeven en de locatie van de noodsignalen bepalen, maar ook een antwoord dat hulp onderweg is sturen naar de mensen in nood. 

Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kan Galileo met deze dienst tot zo'n 2000 levens per jaar redden. Het systeem kan een noodbaken waar dan ook ter wereld binnen vijf minuten en 1 km nauwkeurig lokaliseren. In maximaal 30 minuten maar soms ook zo als 1 of 2 minuten stuurt het Galileo-systeem berichten terug dat de nooddiensten ingelicht zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Storing satellietsysteem Galileo na bijna week opgelost