YouTube: werk van moderatoren kan leiden tot PTSS
Stresstoornis

YouTube: werk van moderatoren kan leiden tot PTSS

27-01-2020 12:08 Laatste update: 12:08

Moderatoren die in opdracht van YouTube video's controleren, moeten voortaan een document tekenen waarin ze erkennen dat hun werk kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De documenten worden ter ondertekening aangeboden aan Amerikaanse moderatoren die voor Accenture in opdracht van YouTube werken, meldt The Verge. YouTube en andere internetbedrijven besteden het keuren en modereren van video's vaak uit aan externe partijen. 

In het document dat Accenture aan zijn medewerkers geeft, staat de PTSS-melding duidelijk en omcirkeld aangegeven. Het is tot nu toe de duidelijkste onderkenning van YouTube dat dergelijk werk zwaar kan zijn voor de mentale gezondheid van de werknemers.

Zelf hulp zoeken

"Ik begrijp dat de content die ik zal bekijken verontrustend kan zijn", stelt het document. "Het is mogelijk dat het bekijken van deze content mijn mentale gezondheid zal aantasten, het kan zelfs leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS)."

Personeel dat het document tekent, belooft ook gebruik te maken van aangeboden faciliteiten voor mentale steun en gezondheid. Ze moeten hun chef op de hoogte stellen als ze last krijgen van hun mentale gezondheid. Toch zou het bezoek aan een echte arts of psycholoog geen onderdeel uitmaken van het geboden hulppakket.

'Topprioriteit'

"Het welzijn van onze mensen is een topprioriteit", zegt een woordvoerder van Accenture. "We werken de informatie die we onze werknemers geven regelmatig bij, zodat het duidelijk is wat voor werk zij doen – en ons toonaangevende wellnessprogramma en de ondersteuningsdiensten die wij bieden."

Accenture voert ook contentmoderatie uit voor Facebook en Twitter, maar kon niet direct zeggen of het die werknemers ook waarschuwt voor eventuele PTSS. Facebook stelt dat het contracten van moderatoren als Accenture niet inziet. Twitter zegt dat het zowel vast als flexibel personeel van tevoren inlicht over het zien van "eventueel gevoelig materiaal". Een voormalige medewerker heeft onlangs Facebook aangeklaagd in Ierland, omdat het werk hem PTSS zou hebben bezorgd. Hij zou de PTSS hebben opgelopen bij het filteren van de vaak schokkende beelden en berichten.

'Arbeidswet omzeilen'

Het ondertekenen van het document is volgens Accenture vrijwillig. Twee huidige werknemers zeggen tegen The Verge dat zij met ontslag werden bedreigd als zij weigerden te tekenen.

Critici stellen dat de moderatiebedrijven met dergelijke contracten proberen om de Amerikaanse evenknie van de Arbowet te omzeilen. "Ze proberen de schuld op de werknemer te leggen, dat het hun eigen schuld is dat zij geraakt worden", stelt Hugh Baran van National Employment Law Project dat zich inzet voor de rechten van werknemers.

Grote adverteerders

Bedrijven als Facebook, Twitter en YouTube zetten vele duizenden mensen in om te zorgen dat hun sites vrij blijven van aanstootgevende, misleidende en illegale inhoud. Dit gebeurt deels om aan de wet te voldoen, en deels om de adverteerders tevreden te houden die het bestaan van de sites modelijk maken.

Onlangs spraken Google en Facebook met grote adverteerders af om de definitie van 'schadelijke content' opnieuw samen vast te stellen. De adverteerders willen meer en directere invloed over welke inhoud wordt verwijderd van onder meer YouTube, Google en Facebook.

Eindoordeel: de AirPods Pro na 3 maanden

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's