© DuckDuckGo

DuckDuckGo: 'Keuze zoekmachine Android nog oneerlijk'
Google

DuckDuckGo: 'Keuze zoekmachine Android nog oneerlijk'

28-01-2020 20:27 Laatste update: 29-01-2020 00:21
Author profile picture

Erwin Vogelaar

Het nieuwe keuzemenu voor een zoekmachine in Android is volgens Google-alternatief DuckDuckGo zo ontworpen dat gebruikers alsnog voor Google kiezen.

Google is verplicht om Android-gebruikers de keuze te geven voor een zoekmachine. Voorheen was dat standaard de zoekmachine van Google zelf. De Europese Commissie zag dat echter als machtsmisbruik.

Mensen die een nieuw Android-toestel instellen krijgen nu een keuzemenu met vier verschillende zoekmachines. Google en drie alternatieven. Het design van het nieuwe keuzemenu zou gebruikers echter alsnog verleiden om voor Google te kiezen, stelt de alternatieve zoekmachine DuckDuckGo. 

Introductiescherm en taalgebruik

DuckDuckGo vindt onder meer dat er een introductiescherm voor het keuzemenu moet worden geplaatst. Hierin kan de keuze verder worden uitgelegd. Onder andere met de informatie dat de gekozen zoekmachine niet permanent is. 

Ook heeft DuckDuckGo kritiek op het taalgebruik. Zo noemt Google de keuze een 'search provider' en stelt DuckDuckGo 'search engine' voor. Ook het specifiek noemen van webbrowser Chrome in het keuzemenu zou gebruikers beïnvloeden om voor Google te kiezen.

Volgens Google is het keuzescherm gemaakt in overleg met de Europese Commissie.

10 handige functies in Android 10:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's