Beeld © NASA
Beeld © NASA
Nieuws

Geen chips in de ruimte

29 januari 2020 11:21

Volgende week keert astronaut Christina Koch na 328 dagen zweven in het heelal terug op aarde. Ze is een pionier: nog nooit verbleef een vrouw zo lang in de ruimte, en dan nam ze ook nog deel aan de eerste ruimtewandeling met alleen maar vrouwen.

Ze noemt het het hoogtepunt van haar toch al geweldige reis: de ruimtewandeling die Koch en haar collega Jessica Meir op 18 oktober maakten. Ze hopen een bron van inspiratie te kunnen zijn voor toekomstige ruimtereizigers. "Toen we opgroeiden en onze dromen van een leven als astronaut zich vormden, hadden we allebei heel veel aan rolmodellen die op ons leken", vertelt ze aan persbureau AP. "En dat wij misschien wel hetzelfde kunnen betekenen voor anderen, is zo geweldig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Optimisme over ruimtewandeling met alleen vrouwen: 'Dit is een grote stap'

Sinds afgelopen maart woont ze in het International Space Station, samen met Meir dus en vier mannelijke astronauten. Ze voelt zich er opvallend goed thuis. Als er een mogelijkheid was dat haar familie en vrienden op bezoek konden komen, zou ze zo nog een tijdje willen blijven. En met de crew is het ook gezellig: vandaag is ze jarig - ze wordt 41 - en dat vieren ze met een potje scrabble. 

Ik hoop dat ik eenmaal thuis niet steeds alles laat vallen

Dat heeft natuurlijk wel zo z'n uitdagingen, met het gebrek aan zwaartekracht. Dat wordt sowieso wel weer even wennen als ze thuis is. "Ik hoop dat ik eenmaal terug op aarde, niet per ongeluk van alles laat vallen, vooral als ik mensen dingen aangeef." De klittenband en plakband die ze in de ruimte voortdurend nodig heeft, kan ze hier dan weer achterwege laten.

Verder verheugt ze zich op het weerzien met haar geliefde, en op een portie chips met salsa. Dat eten gaat niet in de ruimte: de kruimeltjes vliegen weg en gaan overal tussen zitten. Dat is thuis natuurlijk niet zo anders, maar wel een stuk minder gevaarlijk. 

Christina Koch landt op 6 februari weer op aarde, samen met twee collega's. Ze reizen met een Russische capsule en zullen in Kazachstan aankomen.