Beeld © Bright
Beeld © Bright
Smartphones

'Apple heeft Samsung ingehaald op smartphonemarkt'

30 januari 2020 15:35

Apple zou afgelopen kwartaal Samsung hebben ingehaald als grootste smartphonefabrikant ter wereld. Dat meldden twee onderzoeksbureaus.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Podcast: Apple en Tesla hebben goud in handen

Samsung en Apple brengen geen concrete cijfers naar buiten over het aantal verkochte smartphones, maar marktonderzoekers hebben nu hun nieuwe schattingen bekendgemaakt, meldt Bloomberg.

Strategy Analytics denkt dat Apple in de laatste drie maanden van 2019 zo'n 70,7 miljoen iPhones leverde, tegenover 68,8 miljoen toestellen van Samsung. Bij de collega's van Canalys is het verschil groter. Zij denken dat Apple 78 miljoen smartphones heeft verscheept, tegen Samsung 71 miljoen.

Bij IHS Markit is het juist andersom. Het denkt dat Samsung goed is voor 70,7 miljoen telefoons en Apple 67,7 miljoen. Huawei is blijven steken op ongeveer 56 miljoen smartphones, concluderen de drie onderzoeksbureaus.

Samsung grootste over heel 2019

Over heel 2019 is Samsung nog wel de grootste fabrikant, dankzij de eerste negen maanden van het jaar. De analisten schatten dat Samsung 295 miljoen toestellen heeft geleverd en Apple 193 miljoen.

Samsung houdt op 11 februari een event waar nieuwe Galaxy S20-toestellen en de opvouwbare telefoon Galaxy Z Flip worden verwacht. Apple zou volgens geruchten in maart een nieuwe, goedkope iPhone presenteren. In het najaar worden de opvolgers van de iPhone 11 verwacht.

Huawei krijgt het zwaar

De onderzoekers denken dat Samsung en Apple het hele jaar door om de koppositie zullen strijden. Huawei zal het moeilijk hebben zolang het door Amerikaanse sancties op zijn smartphones alleen de opensource-versie van Android mag gebruiken, zonder de Google-apps en de Google Play Store. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple boekt recordcijfers door nieuwe iPhones

Smartphones om in 2020 naar uit te kijken:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Luister de podcast:

De smartphones van 2020: Samsung doet er een schepje bovenop