Google Foto's stuurde video's per ongeluk naar vreemden
Oeps

Google Foto's stuurde video's per ongeluk naar vreemden

04-02-2020 10:01 Laatste update: 14:02

Door een fout in de clouddienst Google Foto's konden video's van de ene gebruiker per ongeluk in de map van een vreemde terechtkomen, op moment dat foto's gedownload werden. Het aantal getroffen gebruikers lijkt gering.

Het laatste dat een gebruiker van een clouddienst wil is dat zijn of haar bestanden, foto's of video's bij een ander terechtkomen. Toch gebeurde dat per ongeluk bij een aantal gebruikers van Google Foto's die hun archief uit de cloud wilden downloaden. Dat meldt Google in een e-mail aan getroffen gebruikers.

Door een technische fout kwamen video's van de ene gebruiker in het offline archief van de andere gebruiker terecht. Bij getroffen gebruikers gebeurde dat met één of meerdere van hun video's. Een woordvoerder van Google stelt nadrukkelijk dat de fout alleen effect had op video's, foto's van gebruikers zijn niet bij vreemden terechtgekomen.

Maximaal 0,01 procent getroffen

Het gaat om gebruikers die tussen 21 en 25 november 2019 de functie Uw gegevens downloaden gebruikten. Met die functie maken gebruikers een offline-kopie van hun online opgeslagen foto's en video's. Volgens Google is maximaal 0,01 procent van de gebruikers van die functie getroffen. Daar zitten ook Nederlanders bij, hoeveel weet Google niet.

Getroffen gebruikers hebben waarschijnlijk een incompleet archief gedownload, waarin eigen video's ontbreken en mogelijk ook video's van vreemden staan. "We hebben het onderliggende probleem opgelost en een diepgaande analyse uitgevoerd om te voorkomen dat dit ooit nog een keer gebeurt", aldus Google.

Cameratest: hoe scoort de iPhone 11 Pro?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's