En de ballenbak?

IKEA opent winkel zonder parkeerplaatsen en vol met groen

5 februari 2020 19:27

IKEA wijkt af van het eigen winnende concept met een nieuw soort winkel in de binnenstad: zonder parkeerplaatsen, zonder blauw-geel en met veel groen.

Zweedse meubelgigant Ikea is in Wenen gestart met de bouw van een nieuwe vestiging, die afwijkt van het blauw-gele concept dat wereldwijd de standaard is. Teaser nummer 1: er zijn geen parkeerplaatsen.

Geen blauw met gele dozen in het weiland langs een snelweg, wat een halve eeuw geleden het revolutionaire concept was waarmee IKEA gigantische groei heeft bereikt. Het Zweedse woonwarenhuis wijkt af van eigen doorbraak door in het centrum van het Oostenrijkse Wenen, aan de de bekende winkelstraat Mariahilferstrasse een stadswinkel te openen.

Die nieuwe vestiging is alleen met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets of brommer te bereiken. Klanten die veel of grote stukken kopen, kunnen gebruikmaken van de bezorgdienst.

Gebouw zo flexibel als boekenkast

Het Weense architectenbureau Querkraft Architekten mocht het ontwerp maken, dat alles behalve een blauw met gele gesloten doos is. Maar toch is het gebouw heel erg IKEA: het bestaat uit kleine doosjes in een gridstructuur die het gebouw ‘net zo flexibel als een boekenkast’ maakt.

Open en gesloten doosjes die steeds anders kunnen worden ingericht wisselen elkaar af. Op het dak is een groen dakterras gepland dat een openbaar park moet worden. Op dat dakterras en in de open doosjes worden 160 bomen geplant. Om ook buiten winkeltijd nuttig te zijn, wordt op de bovenste verdieping een hostel ingericht. 

De oplevering wordt in 2021 verwacht. Hopelijk blijven de Zweedse balletjes en de ballenbak.

Miniatuurvoorbeeld
Digitaal meubels voelen

Meubelshowroom voor de digitale generatie

Miniatuurvoorbeeld
Smart home IKEA

Smart home-divisie Ikea krijgt eigen plek in de winkel