Huawei in het straatbeeld van Londen. Beeld © AFP
Huawei in het straatbeeld van Londen. Beeld © AFP
China

Vodafone haalt Huawei-hardware uit gevoelige delen netwerk

5 februari 2020 19:44

Vodafone gaat apparatuur van het Chinese Huawei uit alle gevoelige delen van het telecomnetwerk halen.

Dat vertelde topman Nick Read aan onder andere Reuters. Het besluit geldt voor alle netwerken die Vodafone in Europa heeft.

"We zijn tot dit besluit gekomen na advies van de Europese Unie", aldus Read. "Ook het besluit van het Verenigd Koninkrijk, om Huawei uit kerndelen van telecomnetwerken te halen, speelde een rol."

Het duurt ongeveer vijf jaar totdat alle Huawei-apparatuur uit de gevoelige netwerkdelen is weggehaald. Read denkt dat het project rond de 200 miljoen euro zal gaan kosten.

Het is onduidelijk hoe groot de impact precies is op het Nederlandse Vodafone-netwerk. De grote providers willen allemaal niet zeggen waar ze de hardware van Huawei precies inzetten.

Angst voor Huawei

Huawei maakt naast smartphones ook apparatuur voor mobiele netwerken, die in veel landen ter wereld wordt gebruikt. Critici vrezen dat de Chinese overheid deze apparatuur kan misbruiken, om op grote schaal netwerken af te luisteren. Volgens Huawei is daar geen sprake van.

De Europese Unie heeft vooralsnog geen verbod op Huawei-apparatuur bij telecomnetwerken opgelegd. Wel worden risicoprofielen van leveranciers gemaakt, die op basis daarvan uitgesloten kunnen worden bij de aanleg van kritische en gevoelige kernnetwerken.

Eerste indruk: Huawei Mate 30

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Geen EU-verbod op Huawei bij aanleg 5G-netwerken