Huawei, Xiaomi, Oppo

'Chinese telefoonmakers lanceren samen eigen appwinkel'

6 februari 2020 15:05

Vier grote Chinese telefoonmakers Huawei, Oppo, Vivo en Xiaomi zouden een eigen tegenhanger voor de Google Play Store voor Android maken.

Het platform wordt nu de Global Developer Service Alliance genoemd, melden ingewijden aan Reuters. Huawei kan nieuwe smartphones momenteel niet leveren met de Google-apps en de Google Play Store, door de handelsbeperkingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd. Het Amerikaanse Google mag voorlopig geen zaken doen met het Chinese Huawei.

Op nieuwe Huawei-toestellen kunnen daardoor tal van populaire apps niet worden geïnstalleerd. Zo'n verbod is voor andere Chinese telefoonmakers ook niet uitgesloten, daarom zouden ze de handen ineen slaan.

Door een eigen appwinkel op te richten, kunnen de fabrikanten hun gebruikers toch van populaire apps voorzien.

Chinese merken samen sterk

De vier fabrikanten waren afgelopen kwartaal goed voor 40 procent van de wereldwijd verscheepte smartphones. Op de ranglijst met populairste smartphonemakers komen de vier Chinese merken steevast na Samsung en Apple.

In eerste instantie wilden de bedrijven hun platform in maart al uitbrengen. Mogelijk heeft de zorgt de uitbraak van het coronavirus voor vertraging. Het Global Developer Service Alliance wordt in eerste instantie gericht op negen regio's waaronder India, Indonesië en Rusland.

Strijd tussen Google en Apple

Momenteel zijn er twee dominante appwinkels: op de iPhone en iPad zijn apps enkel via Apple's eigen App Store beschikbaar. Android-toestellen worden in de regel geleverd met de Google Play Store, hoewel gebruikers handmatig een alternatieve winkel kunnen installeren.

De Chinese bedrijven zouden hun eigen alternatieve winkel standaard kunnen installeren op toestellen die zij verkopen. Onlangs maakten zowel Apple als Google bekend hoeveel geld ontwikkelaars de afgelopen elf jaar hebben verdiend aan hun appwinkels. Apple heeft een totaal van 155 miljard dollar uitgekeerd aan ontwikkelaars, Google 80 miljard dollar.

Nieuwe Samsung-telefoons: dit kun je verwachten