Kabinet wil veiling 5G-frequenties transparanter maken
5G-veiling

Kabinet wil veiling 5G-frequenties transparanter maken

06-02-2020 17:38 Laatste update: 17:40

De veiling van frequenties voor de nieuwe 5G-netwerken moet transparanter worden. Het kabinet gaat openbaar maken hoeveel vraag er naar de kavels is, zegt staatssecretaris Mona Keijzer. Daardoor kunnen gegadigden daarmee rekenen.

De eerste 5G-frequenties worden dit voorjaar geveild. De veiling is zo ingericht dat ze in handen komen van minimaal drie aanbieders en minimaal 900 miljoen euro opbrengen.

Onder andere ChristenUnie en CDA drongen erop aan de veiling wat transparanter te maken. Keijzer zei vandaag in de Tweede Kamer dat ze daar wel aan tegemoet wil komen. Ze wil een optimale opbrengst, maar wil aanbieders ook niet overvragen.

Nieuwe smartphones

Om van 5G gebruikt te kunnen maken moeten consumenten een nieuwe smartphone met 5G-ondersteuning kopen. Op je oude telefoon werkt het netwerk niet. De eerste smartphones die werken met 5G zijn vorig jaar al verschenen, maar in Nederland is het nog wachten op 5G-toestellen. Dit jaar zullen er veel meer fabrikanten met 5G-telefoons komen.

Veiligheid en straling

Rond de bouw van de 5G-netwerken zijn er zorgen over de veiligheid. Het Chinese techbedrijf Huawei is een van de belangrijkste leveranciers van apparatuur voor 5G-netwerken en ligt onder vuur van de Verenigde Staten. De vrees is dat Huawei zou kunnen meewerken aan spionage voor de Chinese overheid. Het bedrijf zelf ontkent dat.

Er zijn ook grote zorgen over de gezondheid. Omdat er voor het 5G-netwerk meer (vooral kleinere) antennes nodig zijn, zijn sommige mensen bang dat de straling van die antennes schadelijk is. Bovendien blijven ook de 3G- en 4G-netwerken in de lucht. 

De hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, blijft momenteel onder de Europese limieten. Dat blijkt uit metingen bij testopstellingen

5G was al te proberen op Bright Day