Robots

Robot veel beter in bloedprikken dan mensen

10 februari 2020 18:01

Bloedprikken is de meest voorkomende medische handeling, maar medisch personeel prikt vaak mis. Een nieuwe bloedprikrobot kan dat veel beter, zeggen wetenschappers.

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Rutgers bouwden een bloedprikrobot die volgens een klinische proef net zo goed of zelfs beter dan mensen met een naald kan bloedprikken. Bij 31 patiënten prikte de robot bloed. Gemiddeld lukte dat bij 87 procent. Bij 25 van de mensen, die makkelijk toegankelijke aderen hadden, slaagde de robot in 97 procent van de gevallen.

Dat is zelfs beter dan de klinische standaard in de Verenigde Staten voor bloedprikken. Uit onderzoek blijkt dat medisch personeel tussen de 27 en 60 procent een ader goed weet te prikken bij patiënten bij wie de aderen niet zichtbaar zijn of diep onder de huid liggen. 

Riskant en duur

Foutprikken is niet alleen onprettig voor de patiënt, maar er is onder andere een verhoogd risico op infecties en andere complicaties. Bovendien kan het in erge gevallen tot een uur duren voordat de bloedprikprocedure uiteindelijk lukt. Naast het ongemak is dit een kostbare zaak. 

Medisch personeel zou het bloedprikken in de toekomst aan dergelijke robots kunnen overlaten om tijd aan andere belangrijke zaken te kunnen besteden.

Ultrasoon geluid

De robot vindt aderen via ultrasoon geluid. Bovendien kan de mobiele robot ter plekke het bloed analyseren waardoor de robot in ambulances, op de eerste hulp, op de artsenpraktijk of in ziekenhuizen gebruikt worden.

De volgende stap in de ontwikkeling is om de slaagkans van de bloedprikkende robot bij patiënten met moeilijke aderen te verhogen. De data van die studie zullen gebruikt worden om met kunstmatige intelligentie de robot nog beter aderen te laten vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Deze robots komen eraan: van robotkat tot wc-rolbrenger

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze robot tapt biertjes en vervangt de barman