Britse overheid legt social media 'zorgplicht' op
Social media

Britse overheid legt social media 'zorgplicht' op

12-02-2020 10:01 Laatste update: 22:20

Groot-Brittannië gaat sociale media als Facebook, Twitter en Snapchat verplichten om hun gebruikers te beschermen. Ze moeten schadelijke inhoud verwijderen of blokkeren.

"Het internet blijft groeien en blijft onze levens veranderen. Het is daarom belangrijk dat we de balans vinden tussen een bloeiende, open virtuele wereld en een wereld waarin gebruikers worden beschermd", laat de Britse regering weten.

De zorgplicht gaat gelden voor platforms waar gebruikers hun eigen content (foto's, filmpjes, teksten) kunnen maken en delen met de rest van de wereld, en waar ze kunnen reageren op de berichten van anderen. Kinderen moeten beter worden beschermd dan volwassenen, vindt Londen.

De Britse overheid wil toezichthouder Ofcom extra bevoegdheden geven om social media aan hun zorgplicht te houden. Momenteel is Ofcom toezichthouder voor de sectoren media en telecom.  

Leeftijdscontrole

Ofcom kan straks niet specifieke berichten laten verwijderen van socialmediaplatforms, maar kan internetbedrijven wel dwingen tot meer transparantie over welke content niet is toegestaan. De Britse regering zegt de vrijheid van meningsuiting te garanderen en stelt dat de nieuwe regels alleen gaan gelden voor grote bedrijven.

De Britse overheid wil ook leeftijdsverificatie voor bepaalde sites gaan verplichten. Vorig jaar blies de Britse regering nog een plan voor een verplichte leeftijdscontrole op pornosites af.