ACM vraagt slachtoffers nepprofielen datingsites zich te melden
Fakes

ACM vraagt slachtoffers nepprofielen datingsites zich te melden

14-02-2020 10:40 Laatste update: 12:04

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat consumenten nog steeds worden misleid met nepprofielen op datingsites. Ze moeten betalen voor elk chatbericht, maar ze weten niet dat de chats nooit zullen leiden tot een echte date.

De ACM vraagt gedupeerden om zich te melden. Dat kan via het loket ACM ConsuWijzer. De meldingen gebruikt de ACM 'als belangrijke signalen voor haar toezicht'. 

Datingsites mogen op zich fictieve profielen gebruiken, maar dan moet dit duidelijk worden vermeld. Het gaat de ACM om misleiding door de sites, niet om medegebruikers die niet zijn wie ze zeggen te zijn. "Die sites zijn eigenlijk chatboxes, dat is hun verdienmodel. Het zijn geen datingsites, want je kunt nooit daten", aldus een woordvoerster.

Afspraken

De autoriteit had vorig jaar al afspraken gemaakt met de bedrijven achter sites als bedmaatjes.nl, flirten.nl, matchprofielen.nl, lekkerenrijp.nl, flirtstout.nl, discretecontacten.nl en sexdating.nl. Zij houden zich aan hun belofte om consumenten duidelijker te informeren, zegt de waakhond.

2 miljoen aan schadevergoeding

Ongeveer 2500 gedupeerden hebben zich bij hen gemeld en zij hebben in totaal ruim 2 miljoen euro schadevergoeding gekregen.