Oud-medewerker: 'Philips hielp bij bespioneren Turkse overheid'
Versleuteling afgezwakt

Oud-medewerker: 'Philips hielp bij bespioneren Turkse overheid'

16-02-2020 15:33 Laatste update: 17-02-2020 12:03

Philips heeft in het verleden meerdere malen de versleuteling van apparaten verzwakt, zodat inlichtingendiensten ze makkelijker konden afluisteren.

Dat stelt voormalig Philips-medewerker Cees Jansen in het televisieprogramma Argos. Jansen was als cryptograaf jarenlang verantwoordelijk voor die versleuteling bij Philips. Deze zorgt ervoor dat berichten niet zomaar onderschept en ingezien kunnen worden.

De versleuteling werd afgezwakt op verzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. Ook werden vergelijkbare verzoeken ingewilligd van Amerikaanse National Security Agency (NSA).

Aroflex

Philips verkocht aan de Turkse regering een Aroflex. Dat is een soort telex die werd gebruikt om geheime communicatie uit te wisselen tussen NAVO-landen, die Turkije ook gebruikte voor interne legercommunicatie. Toen Turkije nieuwe modellen bestelde, vroeg de NSA om een variant met zwakkere versleuteling af te leveren. 

"Dus werd ik geconfronteerd met de vraag om een Aroflex te maken, die eruit zag als een Aroflex maar in werkelijkheid een Beroflex was", aldus Jansen. De Beroflex was een afgezwakte variant van hetzelfde apparaat, bedoelt voor de civiele markt. Vervolgens werd in hotels en andere overlegruimtes afgesproken met medewerkers van de NSA.

'Deed wat de baas me vroeg'

"Ik deed wat de baas me vroeg, en maakte wat gemaakt moest worden", vertelt Jansen. Inmiddels kijkt de cryptograaf er anders tegenaan, maar toen twijfelde hij niet over het plan om een NAVO-bondgenoot af te luisteren.

Jansen vertelde over de operatie nadat naar buiten kwam hoe Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten jarenlang bondgenoten hebben afgeluisterd, deels met behulp van Nederland.