Beeld © FaceIDMasks.com
Beeld © FaceIDMasks.com
Geen gezichtsverlies

Dit mondkapje moet gezichtsherkenning op je telefoon laten werken

17 februari 2020 10:27

Door een gedeelte van het gezicht op een mondkapje te printen, hoopt kunstenaar Danielle Baskin haar telefoon te ontgrendelen via gezichtsherkenning.

Met de uitbraak van het coronavirus zie je steeds meer mensen met mondkapjes op straat. Dit zorgt voor een klein ongemak: de gezichtsherkenning bij smartphones werkt vaak niet meer, waardoor de ontgrendeling van een telefoon via de ouderwetse pincode of vingerafdrukscan moet.

Kunstenaar en app-ontwikkelaar Danielle Baskin heeft daar nu iets op bedacht: Face ID Masks. Op dit platform upload je een foto van je eigen hoofd, waarna een gedeelte van deze foto op een N95-mondkapje wordt geprint.

Zo'n persoonlijk mondkapje is online te bestellen en kost 40 dollar, maar er is wel een lange wachttijd aangezien Baskin de maskers niet wil uitbrengen nu er een tekort aan mondkapjes is tijdens de coronacrisis.

Werking

Baskin zegt op dit moment bezig te zijn om te kijken of de mondkapjes ook daadwerkelijk doen wat er wordt beloofd, namelijk een telefoon ontgrendelen via gezichtsherkenning.

FaceID van Apple werkt doordat er duizenden kleine onzichtbare puntjes op het hoofd van de gebruiker worden geprojecteerd, waarna de telefoon een 3D-model van het hoofd maakt. Deze moet overeenkomen met een scan die de gebruiker eerder van zijn hoofd heeft achtergelaten.

Door een mondkapje verandert de vorm van het hoofd, waardoor het waarschijnlijk is dat de gezichtsscan niet meer werkt met een eerder ingesteld gezicht. Wel kan de gebruiker een extra hoofd mét mondkapje toevoegen.

Kijk ook: moet je de AirPods Pro kopen of niet?